GEBELİK (HAMİLELİK) BELİRTİLERİ

Aşağıdaki durumlar bir kadının gebelikten şüphelenmesini gerektirir:
- Beklenen adetin gecikmesi : Gebelik şüphesi yaratan en önemli durum budur ve çoğunlukla gebeliğin ilk habercisidir. Adeti geciken bir kadın spiral, doğum kontrol hapı gibi bir korunma yöntemi kullanıyor olsa bile yine de gebelikten şüphelenmelidir ve kesin emin olmak için gebelik testi veya ultrason muayenesi yaptırmalıdır. Gebelik testleri hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tabii ki her adet gecikmesi gebelik manasına gelmez.
- Bulantı, kusma
- Yemek kokularına tahammülsüzlük
- Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet
- Sık idrara çıkma
- Halsizlik, yorgunluk
- Uykuya eğilim
- Kasık ağrısı

Kesin gebelik tanısı için gebelik testi ve ultrason muayenesi yapılması gerekir. Gebelik testinde gebelik pozitif çıkması mutlaka normal bir gebelik olduğu anlamına gelmez bu yüzden mutlaka ultrason ile gebelik teşhisi teyid edilmelidir. Gebeliğin ilk günlerinde hatta ilk haftalarda çok küçük olduğu için ultrasonda görülmeme ihtimali vardır. Ancak son adet tarihinin üzerinden 5-6 hafta geçtiğinde gebelik ultrasonla görülebilir boyuta ulaşır. Kanda gebelik testinde bakılan HCG düzeyi 1200-1500 seviyesine ulaştığında ancak gebelik vajinal ultrasonla görülebilir boyuta gelir.





GEBELİK BELİRTİLERİ HAKKINDA SORU VE CEVAPLAR

Gebelik belirtileri nasıl olur?
Gebelikten şüphe genellikle adetin gecikmesi ile başlar ancak bu her zaman olmayabilir çünkü gebeliğin yerleşmesi esnasında olan bir kanamayı hasta adet kanaması sanabilir. Bu durumda adet gecikmesi şüphesi olmadan gebelik başlamış olur. Daha sonraki haftalarda yani gebelik 5-6 haftalık olduğunda iştahsuzlık, bulantı, kusma, göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler yavaş yavaş başlar ancak bunlar her zaman şart değildir. Bu belirtiler olmadan da gebelik ilerleyebilir kişi gebe olduğunu muayenede fark eder.

Gebelik belirtilerinin olmaması kötü bir durum olduğu anlamına mı gelir?
Hayır. Her gebelikte gebelik belirtileri aynı sıklık ve şiddette olmaz. Bazı kadınlarda hiç gebelik belirtileri olmayabilir ilk aylarda. Bu bir sorun olduğu anlamına gelmez, bebekle ilgili bir problem olduğunu göstermez.

Hamilelik belirtileri kız ve erkek bebekte farklı mı olur?
Hayır, böyle bir farktan bahsedilemez. Kadının belirtileri veya yiyeceklere içeceklere karşı gösterdiği tepkiler veya sevdiği yiyecekler bebeğin cinsiyeti hakkında, kız erkek olması hakkında fikir veremez. Bu tür sözlerin gerçekliği yoktur.

Hamilelik belirtilerim var ama gebelik testinde çıkmadı, gebe miyim?
Bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, kasık ağrısı ve diğer gebelik belirtileri sadece gebelikte oluşmazlar, diğer bazı hastalık ve durumlarda da benzer belirtiler oluşabilir. Bu durumlar hamilelik ile karıştırılabilir. Bu nedenle gebelik testi ve doktor muayenesi ile durumu netleştirmek şarttır. Kanda gebelik testi daha güvenilir olduğu için kan testinde gebelik çıkmamışsa gebelik yoktur büyük ihtimalle. İdrarda gebelik testi kandaki kadar güvenilir olmasa da belirtilerden daha güvenilirdir. Kısacası gebeliğe benzer belirtilere aldanmamak gerekir, doktor muayenesi ve hamilelik testleri ile, gerekirse ultrason ile durumu netleştirmek gerekir. Hamileliğe benzer belirtileri olan her kadın hamile değildir.

Kanda gebelik testi pozitif (gebelik var) çıktı ama hiç belirti yok
Bu bir problem olduğu anlamına gelmez. Bazı kadınlarda gebelik belirtileri çok az olur veya hiç olmaz. B-HCG yani kanda gebelik testi pozitif çıkmışsa gebelik vardır, bunun normal bir gebelik olup olmadığı belirtilere bakarak değil ancak muayenelerin devamı ve gebeliğin takibi ile netleştirilebilir.

İlk gebeliğimde belirtiler çoktu bu gebelikte hiç yok
Her gebelikte belirtiler aynı olmayabilir. Bu gebeliğin sağlığı veya kız erkek cinsiyeti hakkında fikir vermez. Bazı kadınlarda ilk gebelikte hamilelik belirtileri ve şikayetler fazla iken sonraki gebeliklerde az olur, bazı kadınlarda da tersine ilk hamillelikte şikayetler fazla olur.

Hamilelik belirtileri birden geçti, bir sorun mu var?
Hamilelik belirtilerinden bulantı kusma genellikle 12-14 hafta civarında geçer. Bu belirtilerin kaybolması veya kasık ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma gibi belirtilerin geçmesi bir problem olduğu anlamına gelmez. Rahim büyüdükçe karnın yukarısına doğru çıkar ve idrar torbası üzerine yaptığı baskı ortadan kalkar bu nedenle sık idrara çıkma şikayeti de 3. aydan sonra birden geçebilir. Bu nedenlerle belirtilerin geçmesi veya azalması bir problem olduğu anlamına gelmez.

Bebeğin ölü olduğunu (veya düşük olduğunu) söylediler ama gebelik belirtilerim var
Düşük, boş gebelik, dış gebelik, mol gebelik (üzüm gebeliği) hatta ölü gebelik gibi durumlarda da kanda B-HCG hormonu (gebelik hormonu) bulunduğu için gebelik belirtileri aynı normal gebeliklerdeki gibi olabilir. Düşük vetya kğretajdan sonra kanda gebelik hormonları hemen sıfıra düşmez, hormonların tamamen sıfırlanması bir kaç hafta sürer.


İlgili Konular:
- Hamileliğin İlk Belirtileri
- Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Belli Olur?
- Hamilelikte Görülen Şikayetler
- İkiz Gebelik Belirtileri
- Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"