ADETİMİ GECİKTİRMEK İSTİYORUM - ADETİ ERTELEMEK

ADET (MENS, REGL) GÖRMEMEK İÇİN İLAÇ KULLANMAK
Bazı nedenlerden dolayı (tatil, iş gezisi, spor, hacca gitmek gibi nedenlerden) mens (regl) kanamasını bir süre geciktirmek isteyen kadınlar için hormon tedavileri ile bunu sağlamak mümkündür.

Bunu sağlamak için sadece progesteron hormonu içeren ilaçlar ya da östrojen ve progesteron hormonunu birlikte içeren doğum kontrol hapları kullanılabilir. Fakat bu tür hormon içeren ilaçlar herkes için uygun değildir ve doktor kontrolünde kullanılmadığında zararlı olabilir bu yüzden kesinlikle doktorunuza danışmadan bu tür ilaçlar kullanmamalısınız. Size hangisinin uygun olduğunu, hangisinin sakıncalı olduğunu mutlaka doktorunuz değerlendirmelidir. Bu ilaçları doktorunuzun ayarladığı şekilde ve düzende kullanmadığınız taktirde adeti ertelemek yerine zamansız şekilde adet görmenize de neden olabilir.

Doğum kontrol hapı kullanırken kutu bittiğinde ara vermeden yeni bir kutuya başlarsanız adet görmezsiniz ve adetiniz gecikir. Hapları kullanmayı bıraktıktan bir kaç gün sonra tekrar adet görürsünüz.

Adet geciktirmek istiyorum, ne yapmalıyım?
Adetlerini belli nedenlerle geciktirmeye ihtiyaç duyan kadınların mutlaka doktora başvurması gerekir. Doktora başvurmadan kendi kendine bilinçsiz ilaçlarla veya başka yöntemlerle adet (regl) geciktirmeye çalışmak fayda sağlamayacağı gibi zamansız adet görmeye de neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçlar yan etki de gösterebilir. Bitkiler, otlar, çaylar, soğan kürleri, tarçın, karabiber gibi kulaktan duyma doğal yöntemler hiçbir fayda sağlamaz hatta bazen zararlı etkiler de oluşturabilir.

Adet geciktirmek için iğne var mı?
Bazı hormonal ilaçlar enjeksiyon (iğne) formunda piyasada mevcuttrur ancak bunlar asla doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Doktor önerisi ile uygun kişilerde, uygun zamanla bu iğneler kullanılırsa adetlerde gecikme sağlayabilir. Adet geciktirici iğneler ve haplar hamilelik durumunda gebeliğe zararlı etkiler gösterebilir, bu nedenle kullanmadan önce gebelik olmadığından emin olmak gerekir.

Adet tarihini ileri atmak mümkün mü?
Düzenli adet gören bir kadın örneğin her ayın onunda adet görüyorsa bunu her ayın yirmisinde görecek şekilde ileri atmak mümkün müdür? Uygun ilacın bir seferlik kullanılmasıyla ilk adet geciktirilir ve bundan sonra ilacın kesilmesiyle yeni bir yumurtanın gelişmesi geç başlayacağı için sonraki adetler de ertelenmiş olur. Yani ilaçla bir adetini geciktiren kişi sonrası adetlerini artık bu adete göre görecektir, bütün adet kanamaları ileri ertelenmiş gibi olur. Adetleri düzensiz olan kadınlarda bu şekilde bir düzenden bahsedilemez.

Adeti geciktirmek için ağrı kesici işe yarar mı?
Ağrı kesicilerin hepsi olmasa da bazıları adet (regl) gecikmesine neden olabilir. Ağrı kesici içildiğinde kaç gün adet gecikmesi olacağı kesin olarak bilinemez ancak genellikle bir kaç gün, en fazla bir hafta kadar gecikme izlenir. Her ağrı kesici içildiğinde adet gecikmesi olmaz, ilacın kullanıldığı zaman da önemlidir. Belli nedenlerle adet geciktirilmesi gerekiyorsa bunu kendi kendinize ağrı kesici içerek denememelisiniz çünkü güvenilir bir yöntem olmaz. En doğrusu doktora başvurarak adet gecikmesi için başka ilaç önerisi almaktır. Ağrı kesicilerin çoğu ayrıca adet kanamasında azalmaya da neden olur.

Adet tarihini öne almak mümkün müdür?
Beklenen tarihten önce adet görmek bazı ilaçlarla mümkün olabilir ancak bunu ayarlamak adet gecikmesini ayarlamak kadar kolay değildir. Bu nedenle eğer bir iş veya spor vb. nedeniyle adet tarihi değiştirmek gerekiyorsa öne çekmek yerine ileri atmak tercih edilir genellikle.


İlgili Konular:
- Geç Adet Olma
- Normal Adet Düzeni


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"