KİMYASAL GEBELİK (SESSİZ DÜŞÜK)

KİMYASAL DÜŞÜK
Gebelik oluşmaya başladıktan sonra embriyo (bebek) ya da gebelik kesesi oluşamadan gebeliğin çok erken dönemde kendi kendine düşükle sonuçlanmasına kimyasal düşük veya kimyasal gebelik denir. Bu gebelik kaybı çok erken dönemde olduğu için diğer düşükler gibi farkedilemezler sadece tahlillerde B-HCG hormonunun kanda yükselmesi ile şüphelenilebilir. Tahlil yapmadan farkedilemeyecek kadar küçük ve belirtisiz bir düşük olduğu için buna sessiz düşük de denir. Kadınların çoğunluğu bu tür bir "sessiz düşük" geçirir fakat  bunun farkında olmaz ve adet gördüğünü zanneder, çünkü büyük bir parça düşmesi vb. gerçekleşmez.

Kimyasal gebelik nedenleri?
Kimyasal gebeliklerde ultrasonda veya muayenede bir neden görülemez. Bu kadar erken dönemde henüz gözle görülemeyecek kadar küçük gebeliklerin kayıp nedeni muhtemelen oluşan gebelikteki genetik (kromozomal) bozukluklardır. Genetik olarak bozuk olan gebeliğin gelişmesi mümkün olmadığı için erkenden rahim dışına atılmaktadır.

Tedavi:
B-HCG zamanla normal bir şekilde sıfıra düşerse herhangi bir tedavi veya kürtaj gerektirmez çünkü kimyasal gebelik rahim içerisinde parça bırakmayacak kadar küçüktür. B-HCG kan değerinin düşüşünün takip edilmesi gerekir, düşüş olmazsa dış gebelik ya da başka bir patoloji açısından değerlendirmek gerekir.

Belirtiler nelerdir? Nasıl anlaşılır?
Kimyasal düşükçok erken dönemde bir gebelik kaybı yani çok erken dönemde bir düşük olduğu için diğer düşükler gibi parça düşmesi, aşırı kanama vb. olmaz. Hasta sadece az miktarda kanaması olduğunu farkeder. Gebelik ve kanama miktarı küçük olduğu için normal düşüklerin aksine pek ağrı olmaz, hatta çoğunlukla hiç ağrı olmaz.
Kimyasal gebelik denilen erken dönemdeki sessiz düşükler kadınların çoğunda gerçekleşir ve çoğu zaman teşhis konulamaz. Çünkü kadının belirgin bir şikayeti olmadığı için gebe kaldığını farketmeden normal bir kanama sanar ve doktora başvurmaz. Yani kimyasal gebelik olduğu çoğu zaman anlaşılamaz.

Kimyasal gebelik sonrası hamilelik olur mu?
Kimyasal gebelik yani sessiz düşük kadınlarda çok sık görülür ve çoğu kadın bunu geçirdiğini de bilmeyebilir. Eğer anne adayında başka bir problem yoska sonrasında tekrar normal bir gebelik ve doğum gerçekleşebilir. Sonraki gebeliklerde düşük veya erken doğum riski her kadında olduğu gibidir, daha fazla değildir. Kimyasal gebelik geçiren anne adaylarının sonraki hamileliklerinde bu açıdan endişe etmelerine gerek yoktur.

Kimyasal gebelik yaşayanlar ne kadar süre korunmalı?
Kimyasal gebelik geçirenlerin diğer normal düşüklerde olduğu gibi 2-3 ay korunmaları yeterlidir. Bu süreden sonra tekrar hamile kalmayı deneyebilirler. Tekrar hamile kalabilme süresi her çiftte olduğu gibi 1-12 ay arasında değişebilir.

Kimyasal gebelik, boş gebelik ve dış gebelik arasındaki fark nedir?
Kimyasal gebelik (kimyasal düşük) ve boş gebelik rahim içerinde normal yerde oluşmaya başlamıştır. Kimyasal gebelikte gebelik kesesi ve bebek oluşmaya başlamadan çok erken dönemde düşük başlamıştır. Boş gebelikte ise gebelik daha ileri evreye geçebilmiştir yani gebelik kesesi oluşmuştur ancak bebek oluşmamıştır. Boş gebelik de kimyasal gebelik gibi düşükle sonuçlanır. Dış gebelik ise bunlardan tamamen farklıdır, rahmin dışında bir organa yerleşmiştir gebelik. Gebelik rahim içerisinde olmadığı için gelişmesi, doğum olması mümkün değildir; bu nedenle ameliyatla veya ilaçla ortadan kaldırılır. Dış gebeliğin de genellikle diğerleri gibi çok erken haftalarda gelişmesi durur ancak dış gebelikte bazen bebek ve kalp atımı görülecek kadar gelişme olabilir. Bu 3 çeşit gebelikten bebek ve kalp atımın görülebildiği tür sadece dış gebeliktir ancak kimyasal gebelikte ve boş gebelikte bebek ve kalp atımı oluşamaz.

Gebelik testi değeri kimyasal gebelik olduğunu gösterir mi?
İdrarda gebelik testi sadece gebelik var veya yok diye belirttiği için bu tür bir bilgi vermez. Kanda gebelik testi (B-HCG) değerinin düşük veya yüksek olması bir gebeliğin kimyasal gebelikle sonuçlanacağını önceden gösteremez ancak kanama olduktan sonra ve gebeliğin kaybedildiği görüldükten sonra kanda gebelik testi (Beta-hcg) değerinin küçük olması kaybedilen gebeliğin erken bir gebelik kaybı olduğunu yani kimyasal düşük olduğunu gösterir.

Kimyasal gebelikte kanama ne kadar sürer?
Kimyasal gebelik yani kimyasal düşük teşhisi kesinleştikten sonra kanda gebelik testi b-hcg değerinin sıfır olana kadar belli aralıklarla takip edilmesi gerekir. Bu değerin sıfıra düşmesi genellikle 1-2 hafta içerisinde gerçekleşir. Sıfıra düştükten veya sıfıra yaklaştıktan sonra gebeliğin vücuttan tamemen temizlendiği anlaşılır. Bu zamana kadar kanama da çoktan kesilmiş olur genellikle. Kimyasal gebelik tanısı konduktan sonra kanama genellikle 3-5 gün sürer ve kesilir. Fazla miktarda kanama genellikle olmaz.

Kimyasal düşükten sonra cinsel ilişki?
Kanda gebelik testi (bhcg) sıfıra yaklaştıktan ve kanama kesildikten 3 hafta sonra cinsel ilişki başlayabilir. Çok erken ve gözle görülemeyecek kadar küçük bir gebelik kaybı olduğu için cinsel ilişki için aylar geçmesi gerekmez. Tekrar hamile kalmadan önce ilişkide 2-3 ay korunmak yeterlidir.

Tüp bebekte kimyasal gebelik olabilir mi?
Kendiliğinden gebe kalanlarda, ilaçla veya iğne ile hamile kalanlarda, aşılama ile oluşan gebeliklerde ve tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde yani her tür gebelikte kimyasal gebelik meydana gelebilir.

kamyasal gebelik, sessiz düşük
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın
İlgili Konular:
- Düşük (Abortus)
- Boş Gebelik
- Dış gebelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"