Hamilelikte baş dönmesi (vertigo) ve bayılma hissi sık yaşanan şikayetlerdendir. Nadiren bayılma durumu da oluşabilir.
Gebelikte rahmin fazla büyümesine bağlı rahime giden kan miktarı artar ve bundan dolayı beyin gibi diğer organlara anlık olarak kan pompalanmasında bir güçlük oluşabilir, bu da baş dönmesi veya bayılma hissine neden olabilir. Ayrıca büyüyen rahmin annenin kan damarları üzerine bası yapması da göz kararması, baş dönmesi ve bayılma hissine sebep olabilir. Baş dönmesi yatar veya oturur durumda iken ayağa kalkma sırasında olabilir buna durumsal kan basıncı düşüklüğü (postural hipotansiyon) denir. Kan basıncının hızla düşmesi sonucu birdenbire beyine daha az kan gitmesi bu duruma neden olur. Bu duruma engel olmak için çok yavaş ve dikkatli ayağa kalkmalısınız.
Kan şekeriniz düşünce de baş dönmesi, göz kararması ve baygınlık hissi oluşabilir. Sık aralarla ve azar azar yemek yiyerek, öğünler arasında atıştırarak bu durumu engelleyebilirsiniz. Uzun süre susuz kalmamalısınız. Gestasyonel diabet (şeker hastalığı) gibi bir durumunuz varsa şeker düzeylerinizin veya insülin dozunuzun ayarlanması için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Bunun dışında kansızlık, sırt üstü yatmak, aşısı susuz kalmak, aşısı sıcak ortamda bulunmak, uzun süre ayakta kalmak, fazla egzersiz yapmak da baş dönmesi, göz kararması, halsizlik ve baygınlık hissine sebep olabilir, bu tür durumlardan kaçınmalısınız.
Eğer baş dönmesi, sersemlik, göz kararması, halsizlik, bayılma hissi duyuyorsanız beyninize giden kan dolaşımını arttırmak için hemen mümkünse bir yere uzanın ve bacaklarınızın altına yastık gibi bir cisim koyarak yüksekte tutun. Bu sırada başınız yerde düz şekilde olmalıdır. Sol tarafınıza doğru yatmak da rahmin damarlara basınç yapmasını azaltır ve sizi rahatlatır. Sırt üstü veya sağ tarafınıza doğru yatmak ise tersine rahmin yaptığı basıncı arttırabilir.
Eğer sık ve rahatsız edici düzeyde baş dönmesi, göz karraması ve baygınlık hissi oluyorsa doktorunuza mutlaka başvurmalısınız. Tam bir bayılma durumu olmuşsa acilen doktorunuza başvurmalısınız. Şidedetli baş dönemesi (vertigo) ve sık sık bayılma, kansızlık veya iç kulak hastalıkları veya nörolojik bazı hastalıkların belirtisi olabilir.
İlgili Konular:
- Gebelikte Tansiyon Düşmesi
KONU İLE İLGİLİ SORULAR
Gebelikte göz kararması ve baş dönmesi yüksek tansiyondan kaynaklanabilir mi?
Bu şikayetler yüksek tansiyondan ziyade düşük tansiyon ile ilgilidir. Bu tür şikayetler olduğunda mutlaka tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz.
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı