Sistosel mesanenin (idrar torbasının) vajina içerisine doğru fıtıklaşmasıdır. İleri derecede sistoseller özellikle de ıkınma sırasında vajinadan dışarıya çıkacak kadar ilerleyebilirler. Nedeni mesane ve vajina arasındaki destek dokuların ve pelvik kas yapılarının zayıflamasıdır. Çok doğum yapmış olmak, menopoz, işleri yaş, histerektomi (rahim alınması) ameliyatı geçirmiş olmak sistosel için risk faktörleridir.
Hafif derecede sistosel hastada hiçbir şikayet yaratmayabilir. Bazı hastalar sarkan mesanenin eline şişlik olarak geldiğinden şikayetci olurlar, vajina içerisinde bir dolgunluk hissi olduğunu veya vajinadan dışarıya birşey sarktığını ifade ederşer. İdrar kaçırma, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, gece idrara çıkma, ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler olabilir.
Sistosel tanısı muayene ile kolaylıkla konabilir.
Hafif derecede ve hastada bir şikayet yaratmayan sistosel tedavi gerektirmeyebilir. İleri derecede ve hastada şikayetlere sebep olan sistoseller için ameliyat uygulanır. Ameiyat sıklıkla vajinadan yapılır. En sık uygulanan ameliyatlardan ikisi kolporafi anterior ve ön kompartmana meş uygulamasıdır.
İlgili Konular:
- Rektosel (Makat Sarkması)
- Pelvik Organ Sarkması
- Uterin İnversiyon
- İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>