DOULA (DOĞUM YARDIMICISI, DOĞUM DESTEKÇİSİ, DOĞUM KOÇU)

Doula anne adayına doğum sırasında duygusal ve fiziksel destek olan yani doğuma yardımcı olan bu alanda eğitim görmüş kişilere verilen isimdir. Doğum destekçisi veya doğum koçu gibi isimler de verilir. Doula anne adayına sadece doğum sırasında değil doğumdan önce ve sonra da bilgi, destek sağlar. Doğumdan önce bilgilenen anne doğuma güçlü ve moralli girer. Doğum sonrasında da doula annenin kendi bakımı ve bebek bakımı hakkında bilgiler verir. Doula doğum yaptırmaz, doğum sırasında herhangi bir müdahalede bulunmaz. Doğum sırasında anneye moral, duygusal destek verir, annenin ağrısını azaltma konusunda yöntemlere yardımcı olur, öğretir ve masaj gibi yöntemlerle annenin rahatlamasını sağlar.

Doulalar yurt dışında doğumlarda oldukça yaygın bulunmalarına rağmen ülkemizde sayıca az bulunmaktadırlar ancak yavaş yavaş yaygınlaşmaktadır. Doğumda annenin bu tür desteklerle güçlü, kendine güvenen ve sakin olması hem iyi hatırlayacağı bir doğum deneyimine sahip olmasını hem de hastaneden daha mutlu ayrılmasını sağlayacaktır. Doulalar sadece normal doğumda değil sezaryen planlanan gebeliklerde de anne ve baba adaylarına yardımcı ve destek olurlar.

İlgili Konular:
- Normal Doğum


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"