ÜÇÜZ GEBELİK

ÜÇÜZ HAMİLELİK
İkiz gebeliklerin yaklaşık 80 - 100 gebelikte bir görülmesine karşın üçüz gebelikler çok daha nadirdir. Ancak son on -yirmi yılda tüp bebek tedavilerinin yaygınlaşması ile ikiz ve üçüz gebelik oranları artmıştır. Üçüz (triplet) gebelik ortalama 6000 - 8000 gebelikte bir görülür.

Üçüz gebelikler çoğunlukla farklı 3 yumurtadan meydana gelirler, özellikle tüp bebek (IVF) tedavisinde birden fazla yumurta transferi sonucu oluşan gebelikler böyledir. Spontan (kendiliğinden) oluşan üçüz gebelikler de çoğunlukla farklı yumurtalardan gelişirler ancak tek yumurtanın bölünmesi sonucu oluşması da mümkündür (tek yumurta ikizlerinde olduğu gibi).

Gebeliğin başlangıcında ultrasonografide üçüz olarak izlenmesine rağmen daha sonra gebelik keselerinden bazılarının yok olması sonucunda ikiz gebeliğe hatta tekiz gebeliğe dönüşüm olabilir. Özellikle hamileliğin ilk iki ayın içerisinde bu şekilde gebelik keselerinden biri veya ikisi kendiliğinden kaybolabilir.

Üçüz gebelikler ikiz gebeliklere göre hamilelik komplikasyonları açısından daha yüksek risk taşırlar. Erken doğum (preterm eylem), diabet, anemi, amnion sıvısı anormallikleri, yüksek tansiyon, preeklampsi, eklampsi (gebelik zehirlenmesi), servikal yetmezlik, doğumda aşırı kanama, plasenta previa, dekolman plasenta, sezaryen gereksinimi  gibi riskler üçüz gebeliklerde ikiz gebeliklere göre daha yüksek saptanmıştır.

Üçüz gebeliklerde doğum nasıl olur?
Özellikle en önceki bebeğin düz geldiği (baş ile geldiği) durumlarda normal doğum mümkün olsa da üçüz gebeliklerin bir çoğu sezaryen gerektirmektedir. Tekil gebelikler gibi hamilelik süresi 40 haftayı bulmaz, çoğunlukla en fazla 32-34 hafta civarında doğum gerçekleşir.

gebelik süresi
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

İlgili Konular:
- İkiz gebelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"