BEBEK HAREKETLERİNDE YAVAŞLAMA (AZALMA)

Anne karnında bebek hareketlerinin azalması, hissedilmemesi:
Anne karnında bebek hareketleri ne zaman başlar ve hamilelikte bebek hareketleri nasıl sayılmalıdır konuları hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu hareketleri sıklığında ve sayısında anne zaman zaman değişiklikler hissedebilir Yukarıdaki linkte belirtilenden daha az hareket etmesi bebek hareketlerinde azalma veya yavaşlama şeklinde ifade edilir. Bebek hareketlerinde azalma olması her zaman bebekle ilgili kötü bir durum oluştuğu anlamına gelmez ancak bebek hareketlerinde azalma hissedildiğinde doktorunuza başvurarak NST, ultrasonografi kontrollerini yaptırmanız gerekir. Özellikle yüksek riskli gebeliklerde bebek hareketlerinin takibi çok daha önemlidir, bebek hareketlerinde yavaşlama durumunda tekrar muayene ile değerlendirme gerekir.

Bebek hareketlerinin azalması durumunda yapılan değerlendirmede bebekte hiçbir anormallik bulunmayacağı gibi, fetal distres hali, amnion suyunda azalma, dopler kan akım bozuklukları gibi patolojiler saptanabilmektedir. Hamileliğin son ayında bebek hareketlerinde azalma ve daha yavaş şiddette hissetme olması normaldir çünkü bebek bu ayda fazla büyüdüğü için rahim içerisindeki hareket alanı kısıtlanmıştır.

Bebek hareketlerinde azalma hissedilmesi durumunda ne yapılır?
Bebeğin durumunu (iyilik halini) değerlendirmek için aşağıdaki testlerden hamilelik haftasına uygun olanlar yapılır.
- Ultrason değerlendirmesi: Ultrason ile bebeğin amnion suyu miktarında azalma var mı bakılır. Bebeğin kilosu ölçülür, anne karnında gelişme geriliği var mı bakılır.
- Dopler ultrason incelemesi: Bebeği besleyen kan damarlarında kan akım anormallikleri var mı ölçülür. Dopler inceleme hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- NST
- Kontraksiyon stres testi
- Biyofizik profil (BPP)

Yapılan bu testler ve değerlendirmeler sonucunda bir anormallik saptanmazsa genellikle anne bebek hareketlerini takip etmesi önerilerek evine gönderilir. Eğer bu testlerde bir anormallik saptanırsa hamilelik haftasına göre hastaneye yatış, ileri değerlendirme veya doğum seçeneklerinden birisi uygulanır.




İlgili Konular:
- Bebek Hareketlerini Saymak


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"