KAN UYUŞMAZLIĞI TESTİ (İNDİREKT COOMBS TESTİ)

Kan uyuşmazlığı testi nedir?
Halk arasında kan uyuşmazlığı testi denilen testin esas adı ile indirekt coombs testi kısaca ICT'dir. Bu test kan uyuşmazlığı olan çiftlerin gebeliklerinde anneden kan alınarak yapılır. Aynen normal kan tahlillerinde olduğu gibi annenin kolundan az miktarda kan alınır. Amaç çiftte kan uyuşmazlığı var mı araştırmak değildir, kan uyuşmazlığına bağlı olarak anne bebek arasında etkileşim var mı araştırmaktır. Evli bir çiftte kan uyuşmazlığı var mı diye araştırmak için İndirekt coombs testi yapılmaz, sadece kan gruplarının bakılması yeterlidir. Anne Rh(-), baba Rh (+) olan hamilelikler kan uyuşmazlığı olan hamilelilerdir. İndirekt coombs testi sadece kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde yapılır, diğer gebeliklerde yapılmaz.

Kan uyuşmazlığı (İndirekt coombs) testi ne zaman, kaçıncı haftalarda yapılır?
Kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde gebeliğin başlangıcında ilk muayene sırasında yapılır. Bu test negatif çıkarsa daha sonra 20. hafta civarında ve sonra doğuma kadar ayda bir olacak şekilde yapılır.

Kan uyuşmazlığı (İndirekt coombs) testinin negatif olması neyi gösterir?
Gebelikte indirekt coombs testinin negatif olması anne kanında bebek kan hücrelerine karşı oluşmuş antikorların olmadığını gösterir. Bu istenilen bir durumdur. Anne ve bebek kanları arasında Rh uyuşmazlığı olmasına rağmen bebek kanı anneye geçerek anne kanına temas etmemiştir ve etkileşme olmamıştır. 28. haftada yapılan indirekt coombs testi negatif ise doğuma kadar etkileşme olmasını engellemek için anneye anti-D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) yapılır.

Kan uyuşmazlığı (İndirekt coombs) testinin pozitif olması neyi gösterir?
Hamileliket indirekt coombs testinin pozitif olması anne kanında Rh antijenlerine karşı antikorların mevcut olduğunu gösterir. Bu istenmeyen bir durumdur çünkü anne kanındaki antikorlar bebeğe geçerek bebeğin kırmızı kan hücrelerindeki (alyuvar)  Rh antijenlerine bağlanabilir ve kan hücrelerinin parçalanmasına (hemoliz) neden olabilir, bu da bebekte kansızlığa yani anemiye neden olur.

DİREKT COOMBS TESTİ (DCT) NEDİR?
Bu testte indirekt coombs testi gibi annenin bebek kan hücrelerine karşı oluşturduğu antikorlar araştırılır. Yallnız burada tahlil anneden kan alarak değil, bebeğin kordonundan kan alarak yapılır. Bu nedenle gebelik sırasında yapılamaz, bebek doğar doğmaz yapılır. Bebek doğduğunda kordonundan alınan az miktarda kan ile  bebeğin kan grubu bakılır ve direkt coombs testi yapılır.
Testin sonucu indirekt coombs testinde olduğu gibi negatif (-) olmalıdır. Bu annenin bebeğe karşı antikor oluşturmadığını gösterir. Bu durumda anneye anti-D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) yapılır. Direkt coombs testi sonucu pozitif gelirse anne bebeğe karşı antikor oluşturmuştur bu durumda anneye anti-D immunglobulin yapılmaz.



İlgili Konular:
Kan Uyuşmazlığı (Rh Uygunsuzluğu)
- Kan Uyuşmazlığı İğnesi (Anti-D İmmunglobulin)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"