HAFİF VENTRİKÜLOMEGALİ DÜZELİRMİ?

Eşim 24 haftalık hamile ventrikülomegali teşhisi konuldu sol taraf 13 cm. Amniyosentez istendi yapıldı ve temiz düzgün çıktı. Nasıl bir yol izlemeliyiz çok endişeliyiz moralimiz çok bozuk. Ventrikülomegali kendi kendine düzelirmi? Normal doğma şansı var mı?
---
HAFİF (BORDERLINE) VENTRİKÜLOMEGALİ
13 cm yazmışsınız fakat sanırım 13 mm yazacaktınız, 13 mm kabul ederek açıklamalarımı yapıyorum.
Buradaki yazımda da belirtiğim gibi ventrikülomegali varlığında ayrıntılı ultrason, ekokardiyografi, enfeksiyon araştırması vb. tahliller yapılmalıdır ve gebelik boyunca büyüme küçülme açısında takip edilmelidir.
Bazen özellikle hafif derecedeki ventrikülomegaliler hamileliğin ilerleyen aylarında küçülerek normal hale gelebilmektedir. Sizdeki 15 mm altında olduğu için hafif ventrikülomegali sınıfına giriyor ancak bazı kaynakları sınırı 12 mm kabul eder. Bebekte ventrikülomegali dışında başka hiçbir anomali saptanamsa buna izole ventrikülomegali denir, bu iyi prognoz göstergesidir.
Ventrikülomegali (hidrosefali) varlığında sezaryen ancak çok büyük ventrikülomegali varsa ve buna bağlı bebeğin kafası çok büyümüşse gereklidir, bunun dışında normal doğum yapılabilir. Hafif derecede ventrikülomegaliler genellikle doğumdan sonra hiçbir problem yaratmadan normal hayatına devam eder ancak bu doğumdan önce kesin olarak bilinemez.
Size tavsiyem riskli gebelik departmanı bulunduran bir hastaneye başvurmanız ve riskli gebelik uzmanına (perinatolog) tekrar muayene olarak durumun değerlendirilmesini sağlamanız. Gerekli tetkik ve takipler orada yapılacaktır. Üniversite hastanelerinde ve bazı devlet hastanelerinde, bazı özel hastanelerde riskli gebelik kliniği bulunmaktadır.

- Ventrikülomegali:
http://www.jinekolojivegebelik.com/2007/12/ventriklomegali-hidrosefali.html
- Riskli gebelik uzmanı:
http://www.jinekolojivegebelik.com/2011/10/riskli-gebelik-hamilelik-riskli-gebelik.html


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"