MONO MONO İKİZLER

Ben 9 haftalik hamileyim mono mono ikizlerimin olacağını öğrendim. Doktorum çok tehlikeli bir gebelik olacağını söyledi çok korkuyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.
---

Bütün ikiz gebelikler zaten tekiz gebeliklere göre bazı riskleri daha fazla taşırlar. Erken doğum, aşırı bulantı kusma, tansiyon yükselmesi, kansızlık gibi durumlara ikiz gebeliklerde tekizlere göre daha fazla rastlanır. İkiz gebelikler içerisinde de mono mono denilen yani monokoryonik monoamniyotik ikiz denilen durum tek yumurta ikizlerinin bir çeşitidir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak tek yumurta ikizleri yazısında ulaşabilirsiniz.
Neden mono-mono ikizler daha riskli denir? Çünkü bunlarda amniyon zarı da bir adet, plasenta da bir adet yani her ikisi de iki bebek tarafından ortak kullanılıyor. Bu nedenle ikizden ikize transfüzyon sendromu, kordon dolanması gibi bazı riskler mono mono ikizlerde daha fazla görülür. Ancak erken doğum, bulantı, kusma, yüksek tansiyon gibi riskler diğer mono-mono olmayan ikiz gebeliklere göre farklılık göstermez. Sadece plasenta ve amniyon zarının ortak olması ile ilgili riskler artmıştır.
Özet olarak her ikiz gebelik zaten riskli gebeliktir ancak sizinki gibi mono mono olanlar bazı konularda biraz daha risklidir. Ancak bu risk aşırı korku ve stres yaratacak kadar değildir. Sizin de her ikiz hamilelik kadar dikkatli ve düzenli takipte olmanız gerekir, bundan daha fazlasını yapmanıza ve aşırı strese gerginliğe gerek yok, bunlar gebelikte faydalı olmayan durumlardır.

İkiz gebelikler:
http://www.jinekolojivegebelik.com/2007/09/ikiz-gebelik-oul-gebelik.html


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"