SPERM DONDURMA - SPERM BANKASI


Aşağıda açıklanan bazı durumlarda erkekten elde edilen sperm hücreleri laboratuvarda dondurularak saklanır. Dondurulan sperm hücreleri ileride tekrar çözülerek döllenme işlemi için tüp bebek tedavisinde kullanılabilir. Spermlerin dondurularak saklanmasına kriyoprezervasyon denir. Dondurma işlemi için sıvı azot (likid notrojen) kullanılır. Ülkemizde sağlık bakanlığı dondurulan spermlerin en fazla 5 yıl saklanmasına izin vermektedir.

Sperm dondurma işlemi hangi durumlarda uygulanır?
- Kanser tedavisi, kemoterapi veya radyoterapi gibi testis dokusuna zarar verebielcek tedaviler nedeniyle testislerini veya sperm üretimini kaybedebilecek hastalara
- Testislere zarar verebielcek bir ameliyat yapılacaksa
- Azoospermi hastalarında: Her tüp bebek tedavisinde tekrar tekrar testisten ameliyatla sperm alınması işlemi uygulamak yerine dondurulmuş spermler her tüp bebek tedavisinde kullanılır.
- TESE uygulanan azoospermi hastalarında spermlerin saklanması için
- Sperm örneğinde çok düşük sayıda sperm verebilen hastalar

Teknik olarak sperm dondurulması yumurta dondurulmasına göre daha kolaydır çünkü yumurta hücresi çok daha büyük bir hücredir.

SPERM BANKASI NEDİR?
Sperm bankası çeşitli insanlardan toplanan spermlerin saklandığı bir laboratuvardır. Buradaki spermler gerektiği zaman başka insanların bebek sahibi olması için kullanılabilmektedir. Erkekten hiç sperm elde edilememesi hali gibi çaresiz bazı durumlarda kadın sperm bankasından başka bir erkeğin spermi ile kendi yumurtasının döllenmesini ve hamile kalmayı tercih etmektedir. Ancak ülkemizde bu tür sperm bankaları yoktur, kanunen yasaktır. Ülkemizde sperm ve yumurta hücresinin sahibinden başka çiftlere verilmesi yasaktır. Bazı ülkelerde bu tür laboratuvarlar mevcuttur.


İlgili Konular:
- Yumurta Dondurma
- Embriyo Dondurma
- Yumurta Bağışı (Oosit Donasyonu)
Taşıyıcı Annelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"