TÜP BEBEKTE GEBELİK (HAMİLELİK) HAFTASI HESAPLAMA

TÜP BEBEKTE GEBELİK (HAMİLELİK) HAFTASI NASIL, NEYE GÖRE HESAPLANIR?

OTOMATİK HESAPLAYICI:
- Tüp bebek (IVF, ICSI, Mikroenjeksiyon) yöntemi ile hamile kalanlar hesaplayıcıda bulunan listeden embriyo transferini veya blastokist transferini işaretlemeli ve transfer yapılan tarihi yıl, gün, ay olarak girmelidir.
- Normal yolla Gebe kalan hastalar son adet kısmını işaretleyerek son adetin başladığı ilk günün tarihini girmelidir.

Son adetin başladığı tarihe göre Tarihi girin:
Yumurta toplama tarihine göre
Embriyo transfer tarihine göre
Blastokist transfer tarihine göre

Tahmini doğum tarihiniz:
Gebelik haftanız:


Kaç haftalık, kaç aylık gebeyim? Gebelik haftası neye göre hesaplanıyor?
Klasik IVF tüp bebek yöntemiyle veya mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemiyle yapılan tüp bebek uygulamalarında gebelik haftası hesaplama pirensibi aynıdır. Her ikisinde de gebeliğin kaç haftalık olduğu hesaplanırken embriyo transfer tarihi temel alınır. Embriyonun transfer edildiği tarihte gebeliğin 2 haftalık olduğu kabul edilir ve üzerine bu güne kadar geçen haftalar sayılarak hamilelik haftası hesaplanır. Normal yolla oluşan gebeliklerde gebelik haftası son adet tarihine göre hesaplanır, bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaç tedavileri nedeniyle son adet tarihi az da olsa yanılmalara neden olabilir bu nedenle transfer tarihine göre hesaplama yapılır. Aşağıdaki otomatik hesaplayıcıya transfer tarihinizi girerek kaç haftalık gebe olduğunuzu hesaplayabilirsiniz.

Blastokist transferi yapılan hastalar da benzer şekilde transfer tarihini esas alarak hesaplama yapmalıdır. Blastokist transferi 5. günde yapıldığı için ebriyo transferine göre gebelik haftası 2-3 gün daha büyük olacaktır. Aşağıdaki otomatik hesaplayıcı da bu şekilde hesaplamaktadır.

Embriyo transfer tarihine göre gebelik (hamilelik) haftası nasıl hesaplanıyor?
Bazı hastalar transfer yapılan günde gebeliğin neden iki haftalık kabul edildiğini anlamakta zorlanırlar haklı olarak çünkü transfer tarihinde iki hafta önce daha yumurta toplama işlemi bile yapılmamıştır. Bunun açıklaması şu şekildedir: Bütün gebeliklerde hamilelik haftası "son adet tarihine göre hesaplandığı için" burada da transfer tarihinden 2 hafta önce adet başlamış gibi düşünülerek ona göre hesaplama yapılır. Bu şekilde bütün gebelik süresi 40 hafta olacak şekilde takip edilir. Son adet kanamasının başladığı tarih transfer tarihinden 2 hafta önce olmasa bile, burada transfer tarihi esas alınmalıdır, çünkü burada net olarak büyüklüğü bilinen bir embriyo vardır, bu nedenle transfer tarihi yanıltıcı olmaz ancak son adet tarihi yanıltıcı olabilmektedir.

Ultrason ile hesaplanan gebelik haftasının farklı çıkması:
Çoğu zaman gebeliğin ilk aylarında transfer tarihi (normal gebeliklerde son adet tarihi) ile hesaplanan gebelik haftası ultrason ile hesaplanan gebelik haftası ile bire bir aynı olmaz. Arada bir kaç gün veya bir hafta civarında fark olması çoğunlukla bir problemi işaret etmez. Doktorunuz her iki hesaplamaya göre gebeliğin kaç haftalık olduğuna net karar verir. Normal hesaplamalar ile ultrason hesaplaması arasında fark çıkmışsa, ultrasonda bebek daha büyük veya küçük görünüyorsa bu farkın önemli derecede olup olmadığı konusunda doktorunuza danışmalısınız.


İlgili Konular:
- Hafta Hafta Hamilelik
Gebelikte Hafta Hafta Bebeğin Ultrason Görüntüleri
- Tüp Bebek Aşamaları
- Gebelik Haftası Hesaplama (Normal Gebelikler İçin)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"