KREATİNİN

Kreatinin  nedir?
Kreatinin (krea veya cre şeklinde kısaltılır) vücuttaki yıkım ürünlerinden birisidir yani bir atık üründür. Kreatin fosfatın yıkılması sonucu oluşur. Kreatin fosfat kas hücrelerinde enerji kaynağıdır. Üretilen kreatinin böbreklerden vücut dışına atılır, bu nedenle böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan tahlillerin başında gelir. Kreatinin kan düzeyini belirlemek için kan tahlili yapılır veya idrardaki atılım miktarını belirlemek için 24 boyunca toplanan idrardaki kreatinin miktarı ölçülür. Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için genellikle kreatinin ve BUN (üre) birlikte en sık uygulananan tetkiklerdir.

Normal değeri:
Yaklaşık olarak 0,6-1,2 mg/dl'dir.

Kreatinin yüksekliği:
- Aşırı su kaybı (dehidratasyon)
- Şok
- Konjestif kalp yetmezliği
- Akut böbrek yetmezliği, akut tübüler nekroz
- Glomerilonefrit
- Pyelonefrit
- İdrar yollarında tıkanıklık yapan nedenler
- Böbreklere toksik etki yapan ilaçlar
- Nefrotik sendrom
- Ciddi kas travmaları ve kas hastalıkları

Kreatinin düşüklüğü:
Kreatinin düzeyinde azalma sık görülmez, ilgili spesifik yaygın görülen bir hastalık yoktur. Ancak aşırı sıvı alımı gibi durumlarda veya hamilelikte kreatinin düşüklüğü görülebilir.

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) KREATİNİN DÜŞÜKLÜĞÜ:
Hamilelikte böbrek kan akımında ve glomerüler filtrasyon hızında yaklaşık %50 oranında artış meydana gelir. Yani böbrek fonksiyonları hamilelikte hızlanır. Bunun neticesinde kreatinin, üre, ürik asit gibi böbrek yoluyla dışarıya idrarla atılan atık maddeler kanda azalır. Hamilelikte kan kreatinin düzeyi azalır. (Kreatinin klirensi artar.) Gebelik boyunca kan kreatinin düzeyi referans aralığı değelerlerine buraya tıklayarak ulaşabilrisiniz.

Tahlil sonuçlarının değerlendirilmesi, yorumlanması:
Hamilelerde ve diğer hastalarda tahlil sonuçları ancak muayene ve diğer bulgular ile kombine edilerek değerlendirildiğinde bir anlam kazanır. Bu nedenle tahlil sonuçları ilgili doktora danışılmadan asla değerlendirilmemelidir.


İlgili Konular:
- Üre (BUN)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"