RAHİM FİLMİ (HSG) SONRASI PROBLEMLER

İLAÇLI RAHİM-TÜP FİLMİ SONRASI KANAMA, AĞRI, CİNSEL İLİŞKİ, ADET GECİKMESİ...

Rahim filmi (HSG) sonrası cinsel ilişki yasak mı?
İlaçlı rahim-tüp filmi (histerosalpingografi) çekilmesi sonrasında cinsel ilişki yasak değildir ancak ilk gün hastanın hafif ağrıları olabileceği için zaten cinsel ilişki pek mümkün olamayacaktır.

Rahim filmi (HSG) sonrası kanama olur mu?
Çok az miktarda kanama, damla damla lekelenme olabilir, Kanamanın bir iki gün içerisinde kesilmesi gerekir, bu sürede kesilmezse doktorunuzla tekrar irtibata geçmeniz gerekir.

Rahim filmi (HSG) sonrası adet gecikmesi veya düzensizliği olur mu?
Rahim filmi çekilmesi ve rahim içerisine verilen ilaç adet gecikmesine veya adet düzensizliğine neden olmaz. Ancak rahim filminin çekildiği ay doktor tarafından tedavi amacıyla başka ilaçlar verilmişse onlardan bazıları adet gecikmesine neden olabilirler. Adet gecikmesi durumunda akla ilk gelmesi gereken nedenlerin başında gebelik gelir.

Rahim filmi (HSG) çekilmesi sonrası akıntı olur mu?
Fimin çekildiği gün rahim içerisine verilen ilaç vajinadan dışarıya sızıntı şeklinde akabilir bu nedenle film çekimi sonrasında hastaya ped verilir. Bu akıntı ilk günden sonrası genellikle kesilir. Kötü kokulu akıntı ve kaşıntı, ciddi ağrı, ateş gibi ek semptomlar varsa mutlaka doktorunuza iletmeniz gerekir, bir enfeksiyon belirtisi olabilirler.

Rahim filmi (HSG) sonrası ağrı olur mu?
Fİlmin çekildiği ilk gün hafif kasık ağrısı, hafif karın ağrısı olabilir. Ağrı şikayeti ilk günden sonra genellikle geçer. Hatta bazı hastalar film çekimi bittikten sonra hiç ağrı hissetmezler. Eğer şiddetli ağrı varsa veya ağrıya ek olarak ateş, baş dönmesi, bayılma, aşırı halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Rahim filmi (HSG) sonrası korunma gerekir mi?
Bebek istemi olan çiftlerin rahim filmi çekilmesi sonrasında korunmaları gerekmez. Yani filmin çekildiği ay gebelik (hamilelik) oluşmasında bir sakınca yoktur. İlaçlı rahim filminde kullanılan ilaç veya verilen röntgen ışınları o ay içerisinde oluşacak gebeliğe bir zarar vermez. Rahim filminin anestezi ile çekilmiş olması da daha sonra oluşacak gebelik üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz. Rahim filminin çekildiği gün hastanın gebe olmaması gerekir.

Rahim filmi sonrası hamilelik (gebelik) şansı:
Rahim filmi çekilirken tüplerin içerisinden geçen ilacın etkisi ile hamile kalma şansında bir miktar artık izlenmektedir. Bu konu başka bir yazıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Rahim filmi (HSG) sonrası aşılama:
Rahim filmi çekilmesinden sonraki ay aşılama (IUI) işlemi gerekiyorsa uygulanabilir, bunun için bir kaç ay ara vermek şart değildir ancak bazı merkeler de bu şekilde uygulama yapıalbilmektedir. Her hastanın kendisini takip eden doktorunun önerisi doğrultusunda tedavisinin planlanması en uygun olanıdır.


İlgili Konular:
- Rahim Filmi (HSG)
- Rahim Filmi (HSG) Sonrası Hamilelik Olasılığı


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"