ERKEKTE TOPLAM SPERM SAYISI VE SPERM KONSANTRASYONU
Erkeğin tahlil için verdiği boşalma sıvısına meni veya semen denir. Bu sıvının tamamı spermlerden oluşmaz. Bu sıvının büyük kısmı sperm hücrelerinin içinde bulunduğı plazma kısmıdır, yani esas sıvı kısım burasıdır. Spermler meninin hacim olarak çok küçük bir kısmını oluştururlar. Sıvı içerisindeki spermler mikroskop ile sayılarak konsantrasyon ve toplam sperm sayısı belirlenir.
(Meni = Ejakulat = Semen = Döl sıvısı)
Sperm sayısı kaç olmalı?
Erkekelerde sperm sayısını ve spermlerin hareketi şekil gibi diğer özelliklerini belirlemek için sperm testi (spermiogram) yapılır. Sperm testinde spermlerin sayısı iki şekilde belirlenir.
1- Erkeği verdiği semen (meni) içerisinde bulunan toplam sperm sayısı: Toral sperm sayısı.
2- Erkeğin verdiği meninin 1 mililitresinde bulunan sperm sayısı: Buna sperm konsantrasyonu denir.
Toplam sperm sayısı:
Erkeğin tahlil için verdiği bütün meni (ejakulat) içerisindeki sperm sayısı en az 39 milyon olmalıdır. Bunun altındaki değerlerde sperm sayısı azlığından (oligospermi) bahsedilir. Üst sınır yoktur, bu değerlerin üzerindeki bütün sayılar normaldir.
Toplam sperm sayısını bulmak için önce 1 mililitredeki sperm sayısı hesaplanır ve meninin toplam hacmi ile çarpılır.
Sperm konsantrasyonu:
Sperm konsantrasyonu ne demek? Sperm konsantrasyonu erkeğin boşalma ile verdiği meninin sadece 1 mililitresinde (1ml, 1 cc) bulunan sperm sayısı demektir.
Erkeklerde normal sperm sayısı mililitrede (ml) en az 15 milyon kadar olmalıdır. Bunun altındaki değerlerde sperm sayısı azlığından (oligospermi) bahsedilir. Üst sınır yoktur, bu değerlerin üzerindeki bütün sayılar normaldir.
Hamile kalmak için gerekli sperm sayısı kaç olmalı?
Yukarıda belirtilen toplam sayı ve konsantrasyon değerleri hamilelik (gebelik) oluşabilmesi için en ideal değerlerdir, toplumun çopunluğunda bulunan normal değerlerdir. Bu değerlerin altında ne kadar az olursa sperm sayısı hamilelik oluşma şansı o kadar azalır. Sperm sayısı normal değerlerin altında ise hamilelik şansı sıfır denilemez, hamilelik şansı vardır ancak normale göre daha düşüktür. Sperm sayısının düşük olduğu çiftlerde hamilelik elde etme şansı düşüktür veya hamile kalana kadar geçen süre daha fazladır.
Sperm sayısının sıfır olması:
Menide hiç sperm olmaması durumuna azoospermi denir. Bu durum başka bir yazıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sperm sayısı nasıl artar? Besinler, yiyecekler, bitkiler, kürler, macunlar işe yarar mı?
Sperm sayısını arttırmak için ( sperm çoğaltıcı) besinler diye tanıtılan veya satılan besinlerin, bitkilerin hiçbirinin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, başka bir deyişle etkinlikleri yoktur. Bu konuda üroloji uzmanları tarafından bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Bir üroloji uzmanına danışmadan asla bir ilaç veya bitkisel çözüm uygulanmamalıdır. Bazı bitkiler fayda beklenirken bazı açılardan zararlar da verebilmektedir. Erkekler öncelikle sperm sayısını azaltıcı etki gösteren sigara, alkol, uyuşturucu, şişmanlık gibi faktörlerden uzak durmaya çalışmalıdır. Sperm sayısını artırmanın yolları araştırılırken mutlak üroloji uzmanına danışılmalıdır, bazı durumlarda sperm sayısını arttırmak için ilaç tedavisi hatta ameliyat şart olabilmektedir.
İlgili Konular:
- Sperm Testi (Spermiogram)
- Menide Hiç Sperm Olmaması (Azoospermi)
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>