DIŞ GEBELİK VE BOŞ GEBELİK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Dış gebelik ve boş gebelik aynı şey midir? Farkı nedir?
Dış gebelik (ektopik gebelik) ile boş gebelik tamamen farklıdır. En temel fark dış gebeliğin isminden de anlaşıldığı üzere rahim dışında bir organda oluşmasına rağmen boş gebeliğin rahim içerisinde oluşmasıdır.
Dış gebelik rahim dışında bir bölgede, en sık tüplerde, bazen yumurtalıkta oluşabilir. Boş gebelik ise normal sağlıklı gebelikler ile aynı yerde yani rahmin iç kısmındadır, normal gebelikten farkı içerisinde embriyo oluşmamasıdır.

Diğer farklar:
- Boş gebelik tedavi amacıyla küretaj işlemi ile alınabiliyorken, dış gebelik küretaj işlemi ile alınamaz, ameliyat ile alınabilir.
- Dış gebelik tedavisinde bazen metotreksat (kemoterapi ilacı) kullanılıyorken boş gebelikte kullanılmaz.
- Dış gebelik rüptüre olarak karın içi kanamaya sebep olabilir, boş gebelik iç kanamaya sebep olamaz sadece vajinal kanamaya yani dışarı kanamaya neden olabilir.
- Dış gebelik içerisinde bazen embriyo ve kalp atışı (fetus) oluşabilir ancak boş gebelikte embriyo veya fetus yoktur, dolayısıyla kalp atımı da yoktur.
- Boş gebelik vajinadan dışarıya kendiliğinden atılabilir, buna düşük (abortus) denir. Dış gebelik ise vajinadan dışarıya atılamaz, bulunduğu organda kalır veya karın içerisine düşebilir.
- Her ikisi de normal yolla veya tüp bebek tedavisi ile veya ilaç tedavisi ile oluşan gebeliklerde meydana gelebilir.
- Her ikisinde  de vajinal kanama veya lekelenme meydana gelebilir.
- Dış gebelik özellikle rüptür durumunda şiddetli karın ağrısına sebep olabilirken, boş gebelik genellikle hiç ağrıya sebep olmaz, sadece düşük olursa o esnada ağrı hissedilir.


İlgili Konular:
- Dış Gebelik
- Boş gebelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"