GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANAMA

HAMİLELİK SIRASINDA KANAMA OLMASI
Kanama gebeliğin başında, ortasında, sonlarında, her döneminde olabilecek bir durumdur. Kanama olması mutlaka doktora başvurulması gereken bir durumdur. Kanama çeşitli miktarlarda ve renklerde olabilir. Bazen bir kaç damla veya lekelenme şeklinde, bazen pembe, bazen kahverengi, kırmızı şekilde olabilir.

Kanamanın nedenleri:
Gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak kanamanın farklı sebepleri vardır. Gebeliğin ilk üç ayındaki kanamaların en sık sebebi düşük tehtididir. Bunun dışında mol gebelik, dış gebelik gibi durumlarda da kanama olabilir. Gebeliğin daha ileriki dönemlerinde ve sonlarında olan kanamaların ise farklı sebepleri olabilir, örneğin bebeğin eşinin önde olması (plasenta previa), bebeğin eşinin ayrılması (dekolman), nişan kanaması, doğumun başlamasına bağlı kanama gibi... Bu nedenlerden hangisinin kanamaya sebep olduğunun anlaşılması için doktora başvurmak gerekir.
Hemoroide (basur) bağlı makattan olan kanamalar ve idrar yolundan olan kanamalar da bazen vajinal kanamalarla karışabilir.

hamilelikte kanama
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Gebelik ile ilgili olmayan kanamalar: Gebelik süresince meydana gelen kanamaların bir bölümü gebelik ile ilgili olmayabilir. Bunlar rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzındaki polipler, vaginadaki bazı kitleler nedeniyle olabilir.

Kanamalı gebe hastanın tedavisi gebeliğin kaç haftalık olduğu, kanamanın sebebi, annenin ve bebeğin durumu gibi kriterlere göre çok değişiklik gösterebilir. Yukarıda kanamaya sebep olan durumların anlatıldığı başlıklarda tedavileri hakkında da bilgi bulabilirsiniz.

İleri gebelik aylarında (28. haftada ile doğum arasında) olan kanamalara antepartum kanama adı verilir. Antepartum kanamaların en sık nedeni dekolman plasentadır. Diğer nedenler plasenta previa, vasa previa, uterin rüptür olabilir. Servikal lezyonlar, polipler, vajinal neoplaziler gibi non-obstetrik sebepler de kanamaya neden olabilir.

Hamilelikte olan kanamalar kaç gün sürer?
Hamilelikte meydana gelen kanamaların kaç gün süreceğini kestirmek mümkün değildir. Bazı kanamalar tek bir sefer veya bir gün sürerken bazı kanamalar bir kaç gün veya bir kaç hafta kesilmeden sürebilmektedir. Ancak genellikle çoğu kanama 3-5 gün içerisinde kesilir. Kanama miktarı ne kadar fazla ise ve süresi ne kadar uzun sürerse gebelik açısından o kadar çok tehlike oluşturur.

Hamileliğin başında veya ilk ayında kanama olması düşüğe neden olur mu?
Gebeliğin ilk haftalarında ve ilk aylarında olan kanamaların en sık nedeni düşük tehtididir. Bu tür kanamalar fazla niktarda olursa gebeliğin düşükle sonlanmasına ve kaybedilmesine neden olabilir. Ancak az miktarda olan kanamalarda genellikle düşük oluşmaz. Bu süreçte gebelik belli aralıklarla muayene ve ultrasonla takip edilir.

Hamilelikte ne zaman kanama olacağı önceden anlaşılabilir mi?
Hamilelikte ilk aylarda veya son aylarda kanama olacağını önceden muayene veya ultrason ile anlayabilmek mümkün değildir. Özellikle ilk aylarda gebeliğin takibi ve ultrasonları tamamen normal izlenirken sonraki haftalarda aniden kanama başlar, bu kanamalara neden olan sebebi önceden görmek mümkün değildir. Nadiren hematom, plasenta previa vb. anormal durum olan gebeliklerde bu anormallikler ultrasonda görülür ve önümüzdeki haftalarda buna bağlı kanama olabileceği tahmin edilebilir ancak bunlar nadir durumlardır, kanamaların çoğunda bu tür önceden şüphe yartacak bir durum izlenmez.

Hamilelikte kanama yaşayanlar sonraki hamileliklerde de yaşar mı?
Hamilelikte olan kanamaların çoğu tekrarlayıcı bir etkene bağlı değildir, bu nedenle sonraki gebeliklerde de tekrarlaması ve gebeliği tehlikeye sokması konusunda endişeye gerek yoktur. Raslantısal olarak sonraki gebeliklerde tekrarlama olabilir, bu durumda önlem ve tedaviler aynı şekilde uygulanacaktır.

Hamilelikte kahverengi kanama tehlikeli midir?
Kahverengi kanama genellikle kanamanın azaldığını ve içeride biriken eski kanın dışarı aktığını gösterir. Kırmızı kanama olması daha aktif ve yeni bir kanama olduğunu gösterir. Kanama ne kadar kırmızı ise ve miktarı fazla ise o kadar tehlikelidir genellikle. Kahverengi, sarı, az miktarda olan ve yapışkan akıntı gibi kanama görülmesi daha az tehlike işaretidir.

Hamilelikte kanamayı durdurmak için ne yapılır?
Kanaması olan hamileler öncelikle evde veya hastanede yatak istirahatine alınır ve çalışıyorlarsa kanama bitene kadar genellikle çalışmalarına izin verilmez. Kanamayı azaltmak için tablet şeklinde ağızdan veya serum şeklinde damardan veya iğne şeklinde kalçadan yapılan bazı ilaçlar uygulanabilir. Hastalar doktor tavsiyesi olmadan asla hiçbir ilacı veya doğal tedavi diye lanse edilen maddeleri kullanmamalıdır. Doğal bitki ilacı diye satılan maddeler, otlar, kürler, soğanlar, çaylar vb. maddeler kanama konusunda hiçbir fayda sağlamadığı gibi sakıncalı sonuçlara da neden olabilir. Hastalar doktor takibi ve önerileri dışında sadece istirahatlerine dikkat etmeli, bunun dışında kendi kendilerine bir uygulama yapmamalıdır.

İlgili Konular:
- Gebelikte Lekelenme
- Gebelike Kanama Nedenleri
- Gebelikte Hangi Kanamalar Normaldir?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"