GÜN AŞIMI GEBELİK (GEÇ DOĞUM) (GÜN GEÇMESİ)

HAMİLELİKTE ZAMANI GEÇMİŞ, ZAMANI DOLMUŞ, GÜNÜ DOLMUŞ, MİAD AŞIMI, GÜN AŞIMI DOĞUM, SÜRMATURASYON...

41 haftadan uzun süren gebeliklere gün aşımı, sürmatürite, postterm, miad geçmesi, postmatürite, gün geçmesi, günü dolmak gibi isimler verilir. Bu sınır bazı yerlerde 42 hafta olarak kabul edilir. Yaklaşık olarak tüm gebeliklerin %5'inde görülür.  Ortalama gebelik süresi insanoğlunda son menstrüel periodun ilk gününden itibaren 280 gün yani 40 haftadır.

Günaşımı tanısı koyulurken annenin söylediği son adet tarihi kadar eski ultrason ölçümlerinin güncellenmesi de (özellikle hamileliğin ilk 4 ayında girilen ultrasonlar) çok önemlidir.

Kimlerde daha sık rastlanır?
- Daha önceki gebeliğinde gün aşımı olanlar
- Gebenin annesinde veya kız kardeşinde gün aşımı hikayesi varsa
- İlk gebelik (nulliparite)
- Annede obezite olması
- Fetusta anensefali olması
- Fetusta adrenal hipoplazi olması
- X'e bağlı plasental sülfataz eksikliği (erkek fetusta olur sadece)

gebelik süresi, gün aşımı, preterm
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Gün aşımının getirdiği riskler:
Plasentada dolaşım bozulmasına bağlı olarak oksijen ve besin maddelerinin yeterince taşınamaması sonucu fetal distres gelişebilir. Bu nedenle özellikle gün aşımı olan gebeliklerde, bebek hareketleri bir sağlık göstergesi olarak dikkatlice izlenmelidir. Oksijen yetersizliğinin artması fetusta mekonyum denen ilk dışkının yapılmasına neden olur. Bebek doğmadan amniyon sıvısı içine yaptığı bu ilk dışkı doğum sırasında ve hatta anne karnında bebeğin akciğerlerine kaçabilir. Mekonyum aspirasyonu denen bu durum bebekte ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca gün aşımı doğan bebeklerin bir kısmı iri bebek olabilir. Bebeğin suyulma azalma (oligohidramnios) olabilir ve bu da kordon sıkışması gibi bazı riskleri arttırır.

Dismatürite (postmatürite) sendromu:
Postmatürite sendromu gün aşımı olan bebeklerin yaklaşık üçte birinde, aşırı uzamış gebeliklerde görülmektedir. Genellikle cilt altı yağ depolarının kaybı sonucu buruşuk, kuru ve çatlak bir deri, uzun tırnaklar, uzun saçlar, hipotoni, mekonyumla boyanmış sarı- kahverengi cilt ile karakterizedir. Bebekte ince uzun bir vücut yapısı, endişeli bakan gözler mevcuttur.

Tedavi:
42 hafta dolana kadar (bazı hastanelerde 41 hafta olarak da alınabilir bu sınır) yakın takip ile gebelik izlenmelidir. Bebek hareketlerinde azalma olup olmadığı takip edilir anne tarafından, ayrıca 40 haftadan itibarek 2-3 günde bir NST çekilir. Gerekirse ultrason ve başka testler de eklenebilir. Herhangi bir soruna rastlanmazsa takiplerde, 41 ya da 42 haftada doğum indüklenir. Normal doğum için obstetrik bir engel yoksa suni sancı ile doğum başlatılmaya çalışılır, eğer normal doğuma engel bir durum varsa (iri bebek, anne pelvisinin uygunsuzluğu vb.) bu durumda sezaryen ile gebelik sonlandırılır.

EK BİLGİLER:
- Günaşımına erkek bebek olan gebeliklerde daha sık rastlanır.
- Plasental sülfataz eksikliğinde günaşımı ve uzamış doğum eylemi meydana gelebilir. (Sadece erkek fetuslarda meydana gelir.)


İlgili Konular:
- Doğumun Gecikmesi (Soru Cevap Yorumlar)
- Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Doğum Olur?
- Erken Doğum (Preterm Doğum)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"