ENDOMETRİAL POLİP (RAHİM İÇERİSİNDE POLİP)

Endometrial polipler rahim içinde rahimin en iç tabakasından (endometrium tabakası) kaynaklanarak gelişen iyi huylu oluşumlardır. Halk arasında "rahim içerisinde et parçası" şeklinde adlandırılırlar. Genellikle birkaç santimetre boyunda bir tane olur fakat bazen bir kaç adet polip de olabilir. Bunlara benzer fakat rahim içerisinde değil rahim ağzında gelişen poliplere servikal polip denir.

Endometrial polipler rahim içerisinde olduklarından dışarıdan veya vajinal muayene sırasında spekulum ile bakılarak görülemezler. Çok nadiren bazı büyük polipler rahim ağzına kadar sarkmışsa spekulum ile vajinal muayene yapılırken görülebilir. Polipler genellikle ultrasonografi ve SİS (sulu ultrason, salin infüzyon sonografi) yapılırken rahim içerisinde şüpheli alan izlenmesiyle farkedilir fakat kesin tanı polipin küretaj veya histeroskopi ile çıkarıldıktan sonra patolojik olarak incelenmesi sonucu konur.

Belirtiler:
Polipler bazen hiçbir şikayete sebep olmazlar ve başka nedenlerle yapılan ultrason veya diğer tetkikler sırasında tesadüfen farkedilirler. Poliplere bağlı aşırı veya uzun süren adet kanaması, ilişki sırasında lekelenme şeklinde kanamalar gibi şikayetler oluşabilir. Polipler nadiren gebe kalamamaya veya düşüğe neden olabilirler.

Tedavi ve ameliyat:
Polipler küretaj veya histeroskopik ameliyat yöntemleri ile alınırlar (polipektomi) ve kesin tanı için patolojik incelemeye gönderilirler. Eğer patolojik inceleme sonucu polip olarak gelmişse, başka ek bir sonuç gelmemişse ek bir tedaviye gerek olmaz. Bazen kontrol için tekrar ultrasonografi veya SİS yapılarak polipin tamamen alındığı teyit edilebilir. Eğer patoloji sonucunda polip dışında başka bir hastalıktan bahsedilirse ona yönelik ilaç tedavisi veya başka bir ameliyat daha gerekebilir.
Rahim içerisindeli polipler için bitkisel tedavi, bitkisel otlar, çaylar, soğan kürleri, yiyecekler, içecekler uygulanmamalıdır. Bunlar fayda sağlamadığı gibi asıl tedavinin de gecikmesine neden olabilirler hatta bazı bitkler rahim iç tabakasına etki ederek rahim kanseri riskini arttırabilir.
Polip nedeniyle karından açık ameliyat yapılmaz, alttan vajinal yolla histeroskopi yöntemi ile ameliyat uygulanır veya küretaj yöntemi ile polip alınır. Polip ameliyatı genellikle 20-30 dakika civarında sürer. Ameliyatta rahim içerisine veya vajinaya (hazneye) dikiş atılmaz, polip sadece kesilerek alınır.

Rahim polipleri gebeliği engeller mi?
Küçük polipler genellikle gebeliğe engel olmaz, kısırlık yapmaz. Nadiren büyük polipler gebe kalmayı zorlaştırabilir veya düşüğe neden olabilir. Polipi olan hasta hamile kalmışsa polip olduğu için normal doğumu engelleyici veya zorlaştırıcı etki olmaz, polip nedeniyle sezaryen ameliyatı gerekmez.

Rahim polipleri kansere dönüşür mü? Alınmazsa ne olur?
Rahim polipleri hemen hemen her zaman iyi huyludur. Nadiren polip zemininde malignite yani kansere rastlanabilmektedir patoloji sonucunda. Polip alınıp patolojik incelemeye gönderilmeden ultrason ve diğer tetkikler ile kanser öncesi bir lezyon veya kanser içerip içermediği anlaşılamaz. Bu nedenle poliplerin mutlaka alınması ve patolojik inceleme yapılması gerekir. Alınmayan polip zamanla büyüyebilir, aşırı kanamaya neden olabilir ve eğer altında kanser varsa ilerleyip kötü sonuçlara neden olabilir.

Rahimde polip ve miyomun farkı nedir?
Rahim polipleri rahimin iç yüzünü kaplayan ince zar tabakasından yani endometrium tabakasından gelişirler, miyomlar ise rahim duvarındaki kas tabakasından gelişirler. Polipler her zaman rahim iç boşluğuna doğru büyürler, asla rahmin dış yüzüne doğru yani karın içerisine doğru büyümezler. Myomlar ise rahmin iç boşluğuna doğru veya karın içerisine doğru büyüyebilirler. Polipler alttan ameliyatla alınır, miyomlar çoğunlukla karından ameliyatla alınır, sadece rahim iç boşluğuna doğru büyüyen miyomlar alttan ameliyatla (hiseroskopi) alınır.

Polipler ağrı yapar mı?
Rahim içerisindeki polipler çok aşırı büyük olmadığı sürece ağrıya neden olmazlar. Poliplerin çoğu 1-2-3 cm boylarındadır ve bu boylardaki polipler kaerın ağrısı, kasık ağrısı gibi şikayetler yapmazlar. Daha büyük boydaki polipleri rahim kasılarak dışarı atmaya çalıştığı için adet sancısı gibi ağrılar hissedilebilir. Hastalar tarafından merak edilen bir soru da "rahim polipleri kilo yapar mı?"dır, polipler kilo yapmaz. Poliplerin en sık yaptığı belirti fazla adet kanamasıdır.

Rahimdeki polipler tekrarlar mı?
Polipler alındıktan sonra yıllar içinde nadiren tekrarlayabilir ancak çok sık olan bir durum değildir.

Polipler alındıktan sonra kanama ve adetler nasıl olur?
Rahimden polip alma ameliyatından sonra ilk birkaç gün az miktarda kanama veya lekelenme olabilir, aşırı kanama olmamalıdır. Aşırı kanama yani örneğin adet kanaması kadar kanama olursa doktora başvurulmalıdır. Kanama ve lekelenme 7-8 günden fazla sürerse doktora başvurulmalıdır.  Polip ameliyatından önce aşırı adet kanaması olan kadınlarda ameliyattan sonra çoğunlukla adetler (mens, regl) normale döner, kanama miktarı azalır. Polip ameliyatından sonra ilk adet kanaması genellikle 30-40 gün sonra olur. Ameliyattan sonra hamilelik isteyen çiftlerin 2-3 ay korunması yeterlidir. Cinsel ilişki kanama kesildikten sonra yani ameliyattan 1-2 hafta sonra başlayabilir.

Polip alındıktan sonra hamile kalanlar düşük yapar mı?
Polip ameliyatı düşük yapma riskini değiştirmez. Rahminde hiçbir problem olmayan kadınlarda da her zaman düşük yapma riski vardır. Polipi olan (rahimde et parçası olan) kadınlarda düşük riski biraz daha fazladır bu nedenle polip ameliyatı sonrası risk normalde döner. Polip ameliyatından sonra kadının hamile kalması bir kaç ay ile bir yıl arasında değişen bir süre alabilir.


İlgili Konular:
Rahim Ağzında Polip (Servikal Polip)
Polip Kısırlık Yapar Mı?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"