GEBELİK VE SLE (SİSTEMİK LUPUS ERİTEMATOZUS)

HAMİLELİK VE SLE (SİSTEMİK LUPUS ERİTEMATOZUS)
SLE (sistemik lupus eritematozus) nispeten yaygın bir hastalıktır. Çocuk sahibi olacak yaşlarda ortaya çıkar. Gebelikle birlikteliği birçok kompleks klinik probleme yol açar çünkü immün sistemde açıklanması güç bir rahatsızlık ve çoklu organ tutulumu vardır. Gebelik immünolojisi olayı komplike eder. SLE hastalarının gebe kaldığında 1/3'ünde şikayetlerde hafifleme izlenir, 1/3'ünde şikayetlerde artma izlenir, 1/3'ünde bir değişiklik olmaz.

Eğer gebe kalmadan önce en az 6 aydır hastalık sessiz fazda ise, böbrek tutulumu ve proteinüri yoksa, gebelikte süperempoze preeklampsi gelişmemişse, antifosfolipid antikorlar negatifse SLE'nin gebelikte daha sorunsuz ilerlemesi beklenir.

Gebelikte SLE’ye bağlı en sık rastlanan durumlar, tekrarlayan düşükler, intrauterin gelişme geriliği, erken doğum, preeklampsi, neonatal lupus ve ölü doğumdur. SLE'ye bağlı tekrarlayan düşükler sıklıkla antifosfolipid antikorlarla ilgilidir.

SLE hastalığı olan gebeler düzenli olarak kadın doğum doktorları ve romatoloji doktorları tarafından değerlendirilmektedir. Gebeliğin son döneminde bu takipler haftada bir olmalıdır. Bebeğin gelişimi de sıklıkla takip edilmelidir.


EK BİLGİLER:
- Gebelik sırasında annede bulunan Anti SS-A (Anti-Ro) ve Anti SS-B (Anti-La) antikorları bebeğe geçerek konjenital kalp bloğuna neden olabilir. Bu antikorların bulunduğu gebeliklerde fetal eko yapılması gerekir.


İlgili konular:
Antifosfolipid Antikor Sendromu (APS)
- Gebelik ve Romatoid Artrit


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"