HAMİLELİK VE AIDS (HIV VİRÜSÜ)
AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu=Acquired Immunodeficiency Syndrome) virüs yoluyla bulaşan bir hastalıklar bütünüdür. Bireye HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü= Human Immunodeficiency Virus) bulaşması sonucunda vücudun savunma gücü zayıflar ve birey bazı mikrop ve hastalıklara sağlıklı kişilerden daha duyarlı hale gelir.
Bulaşma yolları:
Cinsel Yolla
Mikrobu taşıyan erkeğin veya kadının cinsel organ salgıları aracılığıyla, her türlü cinsel ilişki (vajinal, anal, oral) ile, erkekten kadına, kadından erkeğe, erkekten erkeğe, kadından kadına bulaşır.
Kan Yoluyla
Kan ve kan ürünleri, organ ve doku nakli ile, tıraş bıçağı,diş fırçası ve enjektör paylaşımı ile, kesici ve delici aletler yolu ile bulaşır.
Anneden gebelik süresince, doğum ve emzirme sırasında bebeğe bulaşır.
CD4 düzeyinin az olması anneden bebeğe geçiş riskini arttırır.
Tanı:
Tanı ELISA yöntemiyle yapılan kan testiyle konulur. Bu test virüsün bulaşmasından 2-12 haftaya kadar doğru sonuç vermeyebilir. Test 3 aylıkken yapıldığında verdiği sonuç neredeyse kesindir. Sadece Elisa ile tanı konmaz; doğrulama testleri yapılmalıdır(Western Blot).
Gebelikte etkileri:
HIV virüsü anneden fetusa gebelik sırasında plasentadan geçebileceği gibi ve doğum sırasında da geçebilir. Enfekte anneden fetusa virüsün geçiş oranı %15-30 arasında bildirilmektedir.
Enfeksiyon fetusta bir anomaliye sebep olmaz. Başlıca sorun bebekte doğumdan sonra HIV enfeksiyonunun gelişmesidir. AIDS çocuklarda daha hızlı seyreder.
Bebek ile ilgili bu riskler gözönünde bulundurularak HIV enfeksiyonu olan anneye gebeliğin sonlandırılması önerilebilir.
HIV pozitif anneler bebeklerini emzirmemelidir.
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>