KONİZASYON

KONİZASYON (KONİ BİYOPSİ)
Rahim ağzının ortasından koni biçiminde parça çıkarılması işlemine servikal konizasyon (soğuk konizasyon) veya koni biyopsi adı verilir. Bu işlem yapılırken kullanılan yönteme göre farklı isimler alır. Bistüri ile yapılırsa soğuk konizasyon, lazer ile yapılırsa lazer konizasyon, elektrik ile çalışan halka şeklinde bir aletle yapılırsa LEEP (LLETZ, loop electrosurgical excision procedure) adı verilir.

Konizasyon ameliyathane şartlarında lokal veya genel anestezi ile yapılabilinir. Anestezi uygulanmadan yapılması imkansızdır.

Konizasyon işleminden sonra bir hafta kadar az miktarda vajinal kanama devam edebilir. Akıntı ve lekelenme daha uzun süre devam edebilir. Bu dönemde tampon kullanılmamalı, hijyenik pedler kullanılabilir. 1 ay cinsel ilişkide bulunmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır.

Konizasyon hangi durumlarda yapılır?
- Smear testinde rastlanılan bazı anormallikler
- CIN 2 ve CIN 3 gibi durumların tedavisinde
- Smear, kolposkopi ya da biyopsi sonucunda kanser şüphesi olan durumlarda

Konizasyon ile çıkarılan parça patolojik incelemeye gönderilir ve patoloji sonucuna göre tedaviye nasıl devam edileceğine karar verilir.

Komplikasyonlar:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Servikal stenoz (Rahim ağzında darlık)
- Servikal yetmezlik
- Servikal distosi (zor doğum)

Konizasyon ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Hasta hastaneden işlemin yapıldığı gün veya en geç bir gün sonra taburcu edilir genellikle. 1 İşlemden 1 gün sonra çalışma hayatına ve günlük yaşamına dönebilir. Konizasyon işleminden sonra hastanın kanama ve lekelenmeleri genellikle 1-2 hafta içersinde geçer. Rahim ağzında parça alınan kısmın tamamen iyileşmesi 1-2 ay sürer, bu süre sonunda muayene edilerek tamamen iyileştiği kontrol edilir.

Konizasyon sonrası tekrarlama olur mu?
Konizasyon işlemi sonrası bazen lezyon sınırlarında pozitiflik izlenmesi gibi hallerde tekrar konizasyon yapılması gerekebilir buna rekonizasyon denir.

Konizasyon sonrası hamilelik oluşması:
Konizasyon işlemi yapılan hastaların gebe kalması mümkündür. Ancak gebelik sırasında nadiren düşük, erken doğum gibi durumlar gelişebilir. Konizasyon ameliyatı geçiren hastalarda bu tür risklerde artma izlenebilir.
Hamilelik sırasında çok mecbur olmadıkça konizasyon işlemi uygulanmaz, ancak invaziv kanser şüphesi gibi durumlarda çok nadiren uygulanmaktadır.

Konizasyon sonrası cinsel ilişki:
Konizasyon işleminde rahim ağzından büyükce bir parça (yaklaşık 2-3 cm kadar) alındığı için cinsel birleşmeye hemen izin verilmez, genellikle en az 1 ay geçmesi gerekir. Doktor muayenesinde rahim ağzı tamamen iyileşmisse cinsel ilişkiye izin verilir. İyileşme döneminden sonra işleme bağlı cinsel aktivitede bir değişiklik olmaz, rahim ağzından parça alınması cinsel zevkin azalmasına veya başka değişikliklere neden olmaz.


İlgili Konular:
- LEEP
- Smear Testi (Rahim Ağzı Kanser Tarama Testi)
- Anormal Smear Sonuçları
- HPV Testi
- Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri 



Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"