RAHİM İÇİ YAPIŞIKLIK (İNTRAUTERİN SİNEŞİ) (ASHERMAN SENDROMU)

Rahim içerisinde küretaj, ameliyat veya enfeksiyon gibi nedenlerle oluşacak travma sonucu yapışıklıklar meydana gelmesine intrauterin sineşi veya asherman sendromu denir. Hafif derecede yapışıklıklar rahimin sadece ön ve arka duvarı arasında bir veya bir kaç yapışık band şeklinde olabilir, ileri derecede bir yapışıklık durumunda rahimin bütün duvarları tamamen birbirine yapışmış ve kapanmış halde olabilir ve bu durumda hasta hiç adet göremez. Hafif yapışıklıklarda hasta adet görmeye devam edebilir veya adet kanamaları azalmış olabilir.

Yapışıklıklar tekrarlayan düşüklere sebep olabilir, gebe kalmada zorluk yaratabilir.

Rahim içi yapışıklığa sebep olabilen durumlar: Kürtaj (özellikel çok sayıda tekrarlayan kürtajlar), rahim içerisine yapılan herhangi bir müdahale veya ameliyat (myomektomi), tüberküloz (verem) ve bazı diğer şiddetli enfeksiyon hastalıkları yapışıklıklara neden olabilir.

Tanı:
Tanı için ultrasonografi (özelikle rahim içrisine su verilerek yapılan ultrasonografi, sis), histerosalpingografi (rahim içerisine ilaç verilerek film çekilmesi) veya historoskopi (rahim içrisine kamera ile bakılması) yöntemlerinden faydalanılır.

Tedavi:
Tedavi için en sık histeroskopi ile rahim içerisindeki yapışıklıkların kesilmesi yöntemi kullanılır. Ameliyattan sonra tekrar yapışmayı engellemek için bazen ilaçlar veya rahim içerisine spiral takılması uygulanır. Ameliyat genellikle kısa sürer ve hasta kısa sürede taburcu olur fakat özellikle ileri derecede yapışıklık durumunda ameliyat sırasında yapışıklıklar açılmaya çalışılırken çok nadiren rahim duvarının delinmesi riski vardır.


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"