YUMURTALIK KİSTİNİN PATLAMASI (YIRTILMASI) - OVER KİST RÜPTÜRÜ

Yumurtalık (over) kistleri büyüdükçe içlerinde bulunan sıvı da artar ve kistin gerginliği giderek artarak sonunda kist çeperinde yırtılma veya patlama diye tabir edilen durum oluşabilir buna over kist rüptürü denir. Yumurtalık kistinin yırtılması genellikle 4-5 cm'den büyük kistlerde oluşur ancak küçük kistlerde de nadiren görülebilir.

Belirtiler:
Yumurtalık kistinin patlaması her zaman çok önemli problemlere yol açmaz. Bazen küçük bir kist yırtılır ve hasta bunu hiç farketmeyebilir ve normal hayatına devam edebilir. Bazen de yırtılan (rüptüre olan) kist bölgesinden kanama oluşabilir. Bu kanama bazen bir süre sonra kendiliğinden durabilir ve bir probleme yol açmaz fakat bazen bu kanama durmaz ve karın içerisine aşırı miktarda kanama olabilir ve hastada ağrı, bayılma, göz kararması, şok gibi hayatı tehdit edecek derecelere kadar durum ilerleyebilir, acil ameliyat gerekebilir. Bu nedenle özellikle yumurtalık kistinin olduğunu bilen bir hasta ağrı, göz kararması, baygınlık hissi, baş dönmesi gibi şikayetleri başlar başlamaz acilen doktora başvurmalıdır; kist rüptüre olmuş veya burkulmuş (torsiyon) olabilir.

Over kistleri bazen kendiliğinden rüptüre olurken bazen cinsel ilişki sırasında veya başka günlük aktiviteler sırasında rüptüre olurlar ve hasta şiddetli kasık veya karın ağrısı hisseder. Ağrı dışında hastanın bulantı, kusma gibi şikayetleri olabilir. Kist karın içerisine fazla kanama yaparsa halsizlilk, baş dönmesi, göz kararması, bayılma gibi şikayetler de eklenebilir. Bazen kist rüptürü olmasına rağmen karın içerisine kanama olmaz sadece kist içerisindeki sıvı akar veya kanama olsa da kısa sürede kendiliğinden durur ve hasta ağrı veya başka bir şikayet hissetmez.

Tanı:
Over kist rüptüründe tanı muayene ve ultrasonografi ile genellikle kolayca konur. Ultrasonla patlamış olan kist ve etrafına akan sıvı veya kanlar görülebilir. Aşırı kanama olan durumlarda hastanın tansiyonu ve kan değerleri düşük olarak ölçülür. Karın ağrısı yapabilecek diğer hastalıklarla ayırıcı tanısının yapılması önemlidir.

Tedavi ve ameliyat:
Tedavide bazen sadece izlem ve hastaya destek tedavisi yeterlidir. Kiste bağlı ağrı veya kanama kendiliğinden kısa sürede geçecek ve hasta normal haline dönecektir. Fakat bazı durumlarda kistin patlaması karın içerisine aşırı kanamaya sebep olur ve kanama durmaz; hastayı şoka sokacak kadar kötü duruma ilerlerse bu durumda destek tedavisi ve acilen kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir. Ameliyatta kistin kanayan bölgesindeki kanamanın durdurulması genellikle mümkündür. Ameliyatta genellikle sadece kist alınır, yumurtalık alınmaz ancak bazen kist bulunan yumurtalığın tamamen alınması da gerekebilmektedir. Ameliyat laparoskopik veya açık ameliyat şeklinde olabilmektedir.

Yumurtalık kisti kanaması ne kadar sürer?
Yumurtalık kistinin patlaması ve karın içine kanamaya sebep olması halinde genellikle 1 gün içerisinde kanama azalarak durur. Bu durumda ameliyata gerek kalmaz. Nadiren kanama bir kaç saat içerisinde aşırı düzeye ulaşır, bu durumda daha uzun süre beklenemez ve kanamayı durdurmak için acilen ameliyat yapılır. Bazen kanama azar azar bir kaç gün sürebilir ve sonrasında kendi kendine durabilir.

Kistin patlaması ve kanaması iyi midir? Tekrar oluşur mu?
Hastalar tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Kist patlaması durumunda eğer aşırı kanama ile ameliyata neden olmazsa kist yok olmuş olur. Ancak bu durum kistin tekrar oluşmayacağı anlamına gelmez. Kist patlaması sonrasında aynı yumurtalıkta bazen kist oluşurken bazen tekrar oluşmaz. Bunun dışında kist patlamasının ekstra bir faydası yoktur. Patlayan kist alttan kanama ile veya başka şekilde düşmez.

Yumurtalık kistleri alttan düşer mi?
Kistler karın içerisinde yumurtalık üzerinde olduğu için adet kanaması gibi alttan parça şeklinde düşmez. Rahim içerisinde olan polip gibi hastalıklar nadiren alttan düşebilir ancak yumurtalık kistleri asla bu şekilde düşmez. Yumurtalık kistinin patlaması ile karın içerisine akan kan alttan vajinadan dışarıya akmaz. Adet kanaması gibi alttan bir kan geliyorsa bu kiste bağlı değildir, başka bir kanamadır veya adet (regl) kanamasıdır.

Patlama olması kistin iyi huylu veya kötü huylu olduğunu gösterir mi?
İyi huylu (benign) veya kötü huylu (kanser, malign) kistlerin her ikisinde de patlama, yırtılma, kanama meydana gelebilir. Yırtılma ve kanama olması kistin kötü huylu olduğu anlamına gelmez. İyi huylu kistler çok yaygın olduğu için patlama olan kistlerin de çoğu iyi huyludur.


İlgili Konular:
- Yumurtalık Kisti (Over Kisti)
- Yumurtalık Kisti Burkulması (Torsiyon)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"