Comparative genomic hybridization (CGH)
Chromosomal Microarray Analysis (CMA)
CGH yönteminde yumurtalardaki genetik ve kromozomal sorunlar araştırılarak normal yumurtalar seçiliyor ve bunlar donduruluyor. Bu yumurtalar gerektiğinde çözdürülerek tüp bebek uygulamasında kullanılıyor. Bu sayede hem gebelik şansı normal tüp bebek uygulamalarına göre daha fazla artıyor (%70-80) hem de bebekte down sendromu gibi bazı kromozomal anomalilerin olması önlenmiş oluyor. Yurtdışında 1-2 yıldır uygulanan yöntem ülkemizde yeni uygulanmaya başlandı.
CGH yönteminde daha eskiden uygulanan PGD yöntemine göre yumurtanın kromozomal ve genetik yapısı daha ayrıntılı incelenmektedir. Gebeliğin oluşmasına ve sağlıkla büyümesine engel yaratabilecek genetik kusurlar araştırılmaktadır.
Yöntem özellikle ileri yaştaki bayanlarda, daha önce başarısız tüp bebek geçirenlerde tercih edilmektedir. Daha önce PGD yöntemi ile normal yumurta verilmesine rağmen başarısız olunmuş hastalarda da bu yöntem kullanılabilmektedir. Ayrıca tekrarlayan düşükleri olan hastalarda da uygulanabilecek bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde normal tek yumurta seçilerek transfer edildiği için tüp bebekte artan çoğul gebelşk riski de azaltılmış olmaktadır.
İlgili Konular:
- Tüp bebek (IVF)
- PGD (Preimplantasyon Genetik Tanı)
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
CGH (KOMPERATİF GENOMİK HİBRİDİZASYON) - TÜP BEBEKTE BAŞARIYI ARTTIRAN BİR YÖNTEM
Etiketler:
infertilite
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>