Hamile bayanlarda da vücut ısısı diğer insanlar gibi normalde 37 derece civarındadır. Bu ısının 38.3 derecenin üzerine çıkmasına yüksek ateş denir. Yüksek ateşin hemen her zaman nedeni enfeksiyonlar olmakla beraber aşırı egzersiz yapmak, sauna, sıcak su, hamam gibi yerlerde bulunmak da yüksek ateşe neden olabilir. Gebelik sırasında bu tür yerlerde bulunmaktan kaçınmak gerekir ve ateş yükselmesi hissedildiği anda mutlaka hemen doktora başvurmak gerekir. Doktora başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar almaktan kaçınmalısınız, bu ilaçların da bazıları gebeliğe zararlı olabilir ayrıca sadece ateşi düşürmek yetmez ateşe sebep olan durumun da tedavisi gerekir. Gebelikte ateş yükselmesine neden olan en sık sebepler idrar yolu enfeksiyonları, grip ve ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları, ishaldir. Bu tür enfeksiyonlardan hamilelik sırasında korunmak için anne adayı bol su içilmeli, dengeli beslenmeli, enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, hijyene dikkat etmeli ve iyi pişmemiş et-yumurta gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Yüksek ateş gebeliğe zarar verebilir mi?
Kısaca evet. Yüksek ateşin gebelikte bazı kötü etkiler yapabileceği konusunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Gebeliğin özellikle ilk aylarında yüksek ateş daha tehlikelidir. Ayrıca bazen bebeğe zarar veren faktör yüksek ateşin kendisinden ziyade yüksek ateşe sebep olan enfeksiyon olabilir. Örneğin gebelik sırasında kızamıkçık geçiren bir anne yüksek ateş dışında kızamıkçık virüsünün kendisinden dolayı da bebeğin ciddi zarar görme riskiyle karşı karşıyadır. Yüksek ateşe bağlı ne gibi problemler olabilir gebelikte:
- Gebeliğin ilk aylarında yüksek ateşin düşüğe sebep olabileceği yönünte kuşku yaratan çalışmalar vardır fakat düşüğe sebep olmadığını gösteren araştırmalar da vardır. Yani bu konu net değildir, yüksek ateşin düşüğe sebep olup olmadığını netleştirmek için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
- Nöral tüp defekti denen sinir sistemi anomalilerine sebep olabilir. Bunlar bebeğin sırtında açıklık olması, beyin gelişiminin olmamamsı gibi anomalilerdir. Nöral tüp denilen sinir sistemi gebeliğin 6. haftasının başından itibaren kapandığı için bu haftdan sonra yüksek ateş olması nöral tüp defektlerine sebep olamaz. Bir ateşli hastalıktan sonra gebeliğin ilerleyen aylarında nöral tüp defekti olup olmadığı ultrasonografi ve AFP denilen kan tahlili ile anlaşılabilmektedir.
- Araştırmaların hepsi bunu ispatlamasa da bazılarında yüksek ateşin kalp anomalileri, yarık damak-dudak anomalileri ile ilgili olabileceği bildirilmiştir.
Emzirirken yüksek ateş olursa emzirmeyi kesmeniz gerekmez. Yalnız sürekli ellerinizi yıkayarak hijyene dikkat ederek ve bebeğin yüzüne doğru nefes vermeyerek bebeğe geçmemesi için önlemler almanız gerekir. Tabiki yüksek ateşin sebebi ve tedavisi için doktora başvurmanız gerekir. Lohusalarda ve emzirenlerde yüksek ateş hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İlgili Konular:
- Gebelikte Ateş Basması
- Doğum Sonrası Ateş
- Gebelikte Sauna, Hamam, Kaplıca
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı