DOĞUMUN BAŞLADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER
Normal Doğum Nasıl Başlar?
Doğumun başladığını anne adayına haber veren başlıca belirtiler sancı, kanama (lekelenme) ve su gelmesidir. Gebeliğin son aylarında anne adayı ara sıra karnının sertleştiğini ve ağrı olduğunu farkeder. Bunlara yalancı doğum sancıları (Braxton Hicks kontraksiyonları) denir. Bu yalancı sancılar doğumun başladığını göstermez. Doğumun başladığını gösteren sancılar daha sık, düzenli ve şiddetli bir şekilde gelirler. 10-20 dakika aralıklarla veya daha sık düzenli sancılar geldiğinde gerçek doğum sancıları başlamış demektir. Bu arada karnınızı ellediğinizde neredeyse tahta kadar sert olduğunu fark edebilirsiniz. Doğum sancılarına  sıklıkla bel ve sırt ağrıları da eşlik eder. 2-3 saatte bir gelen sancılar doğumun başladığını göstermez.

Doğum başladığında bu sancılara bazen lekelenme ve hafif kanama eşlik edebilir. Bunlar da rahim ağzının açılmaya başladığını veya nişan kanamasının gerçekleştiğini gösterir. Nişan gelmesi denen bu durum hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan birisidir bu nedenle hemen doktora başvurulması gerekir.

Su gelmesi doğumun başlayacağını gösteren belirtisidir. Sancı veya kanama olmasa bile su gelmesi farkedildiğinde hemen doktora başvurmak gerekir. Bazen doğuma henüz çok vakit olduğu halde su gelmesi olabilir bu durumda erken doğum tehlikesi olur bu nedenle hemen doktora başvurmak gerekir. Bazen hastalar akıntıyı su gelmesi ile karıştırabilirler. Akıntı çoğu hamile bayanda olan koyu yapışkan ve az miktarda bir sıvıdır. Su gelmesi ise daha fazla miktarda ve su kadar akışkan, bazen bacaktan aşağıya kadar akacak miktardadır, bazen daha az miktarda olabilir. Akıntı doğumun başladığını göstermez ve doktora acil başvurmayı gerektirmez ancak akıntı mı su gelmesi mi ayırt edemiyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun, muayenede hangisi olduğu belli olacaktır.

Burada tarif edildiği gibi doğumunuzun başladığından şüphelendiğinizde hemen hastaneye başvurmanız gerekir. Doktorunuz yaptığı muayenede doğumun gerçekten başlayıp başlamadığını anlayacaktır. Doğum başlamışsa hastaneye yatış yapılır. Doğum henüz başlamamışsa ve bir sakınca yoksa tekrar evinize dönmeniz önerilebilir.




İlgili Konular:
- Gerçek ve Yalancı Doğum Sancıları
Gebelikte Su Gelmesi
- Doğuma Giderken Yanınızda Götürülecekler
- Doğumhanede Sizi Bekleyen Aşamalar


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"