ADET GECİKTİRİCİ İLAÇLAR

Adet (regl) geciktirici ilaçlar hastaların tatil, denize girmek, bazı spor aktivitlerine katılmak, hacca gitmek gibi nedenlerle bazen talep ettikleri işlaçlardır. Kesinlikle doktor kontrolünde olmadan kullanılmaması gereken hormonal ilaçlardır. Adet geciktirilmesi amacıyla verilen ilaçlar progesteron (gestagen) içeren hormonal ilaçlardır. Bunların dışında doğum kontrol hapları da bazı hastalarda adet geciktirilmesi amacıyla verilebilir. Hangi ilacın hangi hastaya verileceği mutlaka doktor kontrolünde kararlaştırılmalıdıri kendi balınıza bu ilaçlardan birisini adet geciktirmek amacıyla kullanmanız hem istediğinizin tersine zamansız yerde adet görmenize neden olabilir hem de adet düzensizliğine neden olabilir.

Adet geciktirici ilaçlardan progesteron ilaçları adetin başlayacağı tarihe 3-5 gün kala kullanılmaya başlanır ve ilaç kullanıldığı sürece adet gecikmesi gelişir. Bu gecikme 10-15 gün veya daha fazla olabilir ancak çok uzun (1 ay kadar) gecikme her zaman mümkün olmayabilir, adet başlayabilir. Genellikle ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra regl kanaması başlar.

Doğum kontrol hapı kullanan bayanlar kutudaki hapların tamamını bitirdikten sonra ara vermeden yeni kutudakileri içmeye başlarlarsa adet kanaması başlamaz ve haplar bırakılana kadar adet gecikmesi yaşanır. Ancak doktor muayenesi olmadan bu tür uygulamalar denenmemelidir, sakıncalı olabilir. Bu yöntem 21 tablet içeren doğum kontrol hapları için geçerlidir, 28 tablet içerenler ile olmaz. 28 tablet içeren doğum kontrol hapları ile ancak son 7 tablet (hormon içermeyen tabletler) alınmadan yeni kutuya geçilerek uygulanabilir.

İlgili Konular:
- Adet Geciktirici İlaçların Yan Etkileri, Zararları
- Adet Geciktirici Bitkiler


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"