ADET KANI NEREDEN GELİR? NASIL OLUŞUR?

Adet (regl, mens) kanı rahim iç tabakasının her adet döngüsü sonunda dökülmesi sonucu oluşur. Bu tabakaya endometrium denir. Adet döngüsünün başlangıcında rahim iç tabakası östrojen hormonunun etkisi ile kalınlaşır buna proliferasyon fazı denir. Adetin orta döneminde yumurtlama (ovulasyon) olur.  Adet döngüsünün ikinci safhasında progesteron hormonu etkisi ile sekretuar faz görülür. Daha sonra progesteron hormonunun azalması neticesinde rahim iç tabakası dökülür ve kanar. Yani adet kanaması rahim iç tabakasının parçalarından ve bir miktar da kandan oluşur. Bir kaç gün içerisinde rahim iç tabakası tekrar kalınlaşmaya başlar, bu arada dökülme ve kanama durur, adet kanaması biter. Her ay bu döngü bu şekilde sırayla devam eder.

Adet kanı karın içerisinden veya yumurtlalıklardan gelmez. Sadece rahim içerisinden gelir.

Adet kanı kirli midir?
Halk arasında adet kanının kirli kan olduğu gibi bir inanış vardır ancak tamamen yanlıştır. Adet kanı rahim içerisinden gelen kan ve parçalardan oluşur, rahim içerisi de tamamen steril bir ortamdır. Adet görülmediği zaman burada gebelik gelişecektir, bu nedenle buranın "kirli" olması gibi bir durum düşünülemez. Hatta bazı hastalar adet kanaması az olduğunda veya adeti geciktiğinde bu kirli kanın içeride biriktiğini ve kendisinde hastalık oluşturacağını düşünür, bu tamamen yanlış bir inanıştır.

İlgili Konular:
- Normalde Adet Süresi ve Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"