İKİZ HAMİLELİK (GEBELİK) NE ZAMAN BELLİ OLUR? NASIL ANLAŞILIR?

İkiz hamilelik kaçıncı haftada belli olur?
İkiz gebelik henüz gebeliğin ilk haftalarında yapılan ultrason muayenesinde anlaşılabilir. 5. veya 6. yapılan ultrasonda iki adet gebelik kesesi görülerek ikiz hamilelik olduğu söylenebilir. Ancak şu noktada dikkatli olmak gerekir, bu haftalarda iki gebelik kesesi görülmesine rağmen bir iki hafta içerisinde bu keselerden birisinin büyümeye devam etmediği ve kaybolduğu görülebilir, bu durumda gebelik tek olarak devam eder. Bu nedenle kesin ikiz hamilelik olacağını söyleyebilmek için gebelik keselerinin biraz daha 7. - 8. haftaya kadar büyümelerini, kalp atımlarının oluşmalarını beklemek gerekir. Tabi bu haftalardan sonra da bebeklerden birisi kaybedilebilir ancak çok daha nadirdir.

Tek veya çift yumurta ikizi nasıl anlaşılır?
En iyi 9-14 hafta arasında yapılan ultrason incelemesi ile anlaşılabilir. Daha ileri haftalarda ayırtetmek zorlaşır. 9-14 hafta arasında plasenta sayısına ve zarların şekline bakılır. Ultrasonda tek plasenta (bebeğin eşi) görülüyorsa tek yumurta ikizleridir. Plasenta çift ise tek veya çift yumurta ikizi olabilir. Cinsiyetler farklı ise kesin çift yumurta ikizidir. Cinsiyetler aynı ise tek veya çift yumurta ikizi olabilir.

Gebelik testinde ikiz hamilelik olduğu anlaşılır mı?
İdrarda gebelik testinde veya kanda gebelik testinde hamileliğin ikiz veya tekiz olduğu ayırtedilemez. Kanda gebelik testinde ölçülen B-HCG değeri ikiz hamileliklerde gebelik haftasına göre daha yüksek olur ancak bunu karşılaştırmak ultrason yapmadan mümkün olamayacağı içiz ikiz olduğunu anlamak da mümkün değildir. Ultrason ile görülene kadar gebeliğin ikiz veya tekiz olduğu ayırtedilemez.

Hamilelik belirtilerine bakarak ikiz hamilelik anlaşılabilir mi?
Anlaşılamaz. Genel olarak bulantı kusma gibi belirtiler ikiz gebeliklerde daha şiddetli olsa da bazen tam tersi de mümkün olabilmektedir. Gebelik belirtileri kişiler arasında çok farklılık gösterebileceği için ayırt edici olamaz. Detaylı bilgi >>

İlgili Konular:
- İkiz Gebelik


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"