GÜVENLİ OLMAYAN DÜŞÜK VE KÜRTAJ ANNE ÖLÜM NEDENİDİR

GÜVENLİ OLMAYAN ŞARTLARDA GİZLİCE GERÇEKLEŞTİRİLEN DÜŞÜKLER, KÜRTAJLAR

İngilizcede ve yabancı kaynaklı literatürlerde "unsafe abortion" diye geçen durum dilimize güvenli olmayan düşük, güvenli olmayan kürtaj veya emniyetsiz, tehlikeli, emin olmayan gibi kelimelerle çevrilebilir. Burada gizlice gerçekleştirilen kelimesinden kastedilen işlemin gizli olması için yetkisiz ve doktor olmayan kişilere başvurulması veya kadının kendi kendine gizlice düşük yapmaya çalışmasıdır. (Bir hekime başvurarak gerçekleştirilen işlemler zaten hasta ve hekim arasında sırdır ve hasta isterse gizlice gerçekleştirebilir, yukarıda kastedilen durum bu değildir.)

Güvenli olmayan düşük veya kürtaj ne anlama gelmektedir?
Düşük veya kürtaj işleminin gerekli bilgi ve beceriye sahip doktorlar olmadan ve gerekli alet, ekipman, cerrahi malzeme olmadan, hijyen koşulları sağlanmadan, acil durumlar için alınabilecek önlemler alınmadan tamamen yetersiz koşul ve yetkin olmayan kişilerce yapılması anlamına gelir. Bu işlemi hastalar bazen kendi kendilerine yapmaya çalışırlar, bunun için vejina ve rahimden içeriye ince cisimler, tavuk teleği vb. sokmaya çalışırlar veya çeşitli maddeler içerler düşük olmasını sağlamak içim. Bu işlemler kanama, enfeksiyon ve ölüme neden olan son derece riskli işlemlerdir. Bazı durumlarda kadınlar düşük yaptırması için doktor olmayan ve bu konuda hiçbir yetkisi olmayan insanlara başvururlar.

Güvenli olmayan düşük ve kürtaj işlemine kimler ve neden başvurur?
Hastane koşullarına ve doktora ulaşamayacak ücra yerleşim yerlerinde olanlar, maddi nedenlerle doktora başvurmadan düşük yapmak isteyenler, etrafından ve tanıdıklarından gebe olduğunu gizlemek için doktora başvuramayanlar, bulunduğu ülkede kürtaj işlemi yasal olmadığı için yasa dışı ve gizli yollarla gebeliğini aldırmak isteyenler vb. vb.... Bu nedenler arasında bir ülkede güvenli olmayan düşük ve kürtajların sayısını etkileyen en önemli faktör yasalarla kürtaj işleminin yasaklanmasıdır. Yasaların kürtaj işlemini engellediği ülkelerde çeşitli nedenlerle mutlaka kürtaj olması gereken kadınlar kendi kendilerine çeşitli yöntemler deneyerek veya kürtaj konusunda yetkili olmayan ancak gizli yerlerde bu tür müdahalelerde bulunan kişilere başvurarak hayatlarını tehlikeye atmaktadır. İnsanların modern doğum kontrol yöntemlerine ulaşamaması, bilinçlendirilmemesi, ülkede doğum kontrol yöntemleri konusunda sıkı ve yaygın uygulanan bir politika olmaması da güvenli olmayan düşük-kürtajlara neden olan bir durumdur.

Dünyada Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde artık günümüzde çok nadir rastlanan bir durum olmasına rağmen, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde her 1000 kadından 10-20'sinde rastlanan sık bir durumdur. Türkiyede'de 1980'li yıllara kadar çok sık rastlanan bir durum iken 1983 yılında isteğe bağlı kürtaj işleminin yasalarla serbest bırakılmasından dolayı ve korunma yöntemleri konusunda halkın daha fazla bilinçlenmesinden dolayı günümüzde çok nadir görülen bir durum haline gelmiştir.

Güvenli olmayan düşük ve kürtajın riskleri:
Dünyada kesin olarak bilinmemekle beraber yılda 20 milyon güvenli olmayan düşük kürtaj işleminin gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Bunun yaklaşık %97'si gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Bütün bu güvenli olmayan kürtajlar neticesinde dünyada her yıl yetmiş bin civarında kadın ölümü ve milyonlarca yaralanma gerçekleştiği bilinmektedir (kaynak). Anne ölümüne neden olan başlıca faktörler kanama, enfeksiyon, sepsis, barsak yaralanması gibi nedenlerdir.

Nijerya'da 20 yaşında bir genç kızda güvenli olmayan kürtaj nedeniyle ince barsakların vajinadan dışarıya protrüze olduğu bir vaka buradaki linkte izlenmektedir.


İlgili Konular:
- Anne Ölüm Oranı
- Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır?
Dünyada Ve Türkiye'de Kürtaj Yasaları


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"