HSG SONUCU

Ben 27 yaşındayım, 2 yıllık evliyim ve çocuğum yok, 4 ay önce dış gebelik geçirdim dr'um hsg istedi. HSG sonucuma göre uterus sağ laterale doğru deviye görünümdedir.Sağ tubaya kontrast madde geçişi gözlenmiştir ancak sol tubaya kontrast madde geçişi gözlenmemiştir. PID sekeli yönünden anlamlıdır yazıyor. Bu sonuç beni çok üzdü. Hocam ben bu sonuca göre gebe kalabilirmiyim veya gebe kalmak için ne yapmalıyım? Sizce bir tüp bebek merkezine gitmelimiyim? Şimdiden çok teşekkür ederim.
---

Sol tuba yani sol tüpten kontrast madde geçişi gözlenmemiştir demek sol tüp HSG'de kapalı (tıkalı) izlendi demek. Ancak burada çok önemli bir nokta var ki bu hsg sonucu sol tüpünüzün kesin kapalı olduğunu göstermez. Çünkü HSG'de kapalı izlenen tüpleri daha sonra yaptığımız laparoskopi ile tekrar gözlediğimizde o tüplerin bir kısmının aslında açık olduğunu görmekteyiz. Bu pek azımsanmayacak %40 civarında bir orandır. Çünkü hsg sırasında tüpte kasılma (spazm) olabiliyor veya yeterince maddenin o tarafa ilerlememesi nedeniyle geçiş olmayabiliyor. Laparoskopi tüplerin durumunu en iyi gösteren yöntemdir. Buna bakarak şu söylenebilir özetle: HSG filminde açık izlenen tüp büyük ihtimalle açıktır, ancak HSG filminde kapalı izlenen tüp kesin kapalı denilemez, aslında açık da olabilir. Bunu ancak laparoskopi ispatlayabilir.
Belirtmemişsini zama geçirdiğiniz dış gebelik heralde sol taraftaydı, tabi bu dış gebeliğe bağlı sol tüp tıkanmış olabilir, yine de laparoskopi olmadan kesin denilemez.

Sizin en az bir tüpünüz açık olduğu için tüp bebek yapılmadan normal yollardan hamile kalma şansınız var. Tek tüp veya tek yumurta ile de gebe kalınabilir. Bunu daha önce bir yazımda detaylı olarak açıklamıştım, buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz. Normal yoldan hamile kalmanız için yumurtlama tedavisi ve aşılama öncelikle denenmelidir. Bu arada yapılmamışsa eşinizin sperm tahlili kesinlikle görülmelidir.
Kısırlık varlığında yapılması gereken tahliller:
http://www.jinekolojivegebelik.com/2011/02/kisirlik-infertilite-durumunda-yapilan.html
Kısırlıkta yumurtlama tedavileri konusunda ayrıntılı bilgiye şu linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.jinekolojivegebelik.com/2011/02/kisirlik-infertilite-tedavisi.html

Eğer yeterli sayıda yumurtlama tedavi ile hala gebelik elde edilemezse o taktirde tüp bebek uygulanabilir. Tabi benim burada yazdıklarım tahminden ibaret, kesin öneriler için mutlaka doktorunuza teyit ettirmeniz gerekir çünkü ben hsg sonucu dışında hiçbir muayene bulgunuzu bilmiyorum ve bu şartlar altında tahminde bulunuyorum. Şu an için tüp bebek merkezinde değil kısırlık konusunda tedavi veren bir kadın doğum uzmanında tedavi olmanızı öneririm.

Tüp bebek hakkında bilgiler:
http://www.jinekolojivegebelik.com/p/tup-bebek.html


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"