Rahim ağzı yarası nedir? Neden olur?
Alttan muayene sırasında rahim ağzının yani serviks denilen organın normalden farklı, kırmızı renkte veya hafif kanamalı olarak izlenmesi halk arasında "rahim ağzında yara var" diye sıklıkla ifade edilir. Tıbbi karşılığı erezyon veya ektropion olabilen bu görüntünün başka sebepleri de olabilir. Rahim ağzında her tür patoloji veya hastalık bu tür kırmızı, anormal görüntüye (yara görüntüsü) neden olabilir.
Çoğu zaman nedeni bilinemez. Ancak bazen ektropion, polip, bazı neoplaziler gibi patolojiler bu yara görüntüsünün nedeni olarak saptanabilir. Spiraller rahim ağzında yaraya veya rahim ağzı kanserine sebep olmaz.
Rahim ağzı yarası tedavi edilmezse ne olur?
Bu yaranın sebebine göre değişir. Yaranın sebebi eğer ektropion gibi basit bir hadise ise ve smear testleri, diğer muayene bulguları normalse, hasta smear testlerine her yıl düzenli devam ettiği sürece bu yara görüntüsü tedavi edilmese de problem oluşmaz çünkü yaraya sebep olan bir hastalık yoktur burada. Ama yara şüpheli görünümde ise, smear testi anormal ise veya biyopsi (parça almayı) gerektirecek bir şüphe varsa o durumda bunlar yapılmalı ve sonuca göre uygun tedavi verilmelidir. Dondurma ve yakma gibi tedaviler bir şikayete neden olmayan ve smear testi ile diğer bütün bulguları normal olan yaralarda şart değildir. Rahim ağzında "yara" görüntüsü olan hastada tedaviden önce en önemli şey smear testi ve diğer muayeneler ile altta yatan sebep var mı açıklamaktır. Tedavi buna göre yönetilir.
Rahim ağzı yarası için bitkisel doğal tedavi nedir?
Bu tür durumlarda asla bitkisel tedaviler, otlar, soğan kürleri, çaylar, bitkisel yiyecekler, içecekler gibi bilimsel temeli olmayan yöntemlere başvurmamak gerekir. Bu tür yöntemler durumun esas tedavisini geciktirir, tedavi edici bir etki göstermez, hatta bazı bitkiler rahim kanseri gibi durumlara neden olabilir.
Rahim ağzı yarası kanser yapar mı?
Yara denilen görüntü eğer preinvaziv bir hadise ise yani smear testi veya biyopsi sonucunda bir kanser öncesi lezyon saptanmışsa ileri yıllarda kansere dönüşmesi olasıdır, bu nedenle bu tür lezyonlar gerekli şekilde tedavi edilir. Smear testi ve biyopsi gibi bütün bulgular normalse ve yara görüntüsüne sebep olan bir hastalık saptanmamışsa bu tür "normal yaralar" bir tehlike veya kansere dönüşme riski taşımazlar. Her kadın gibi düzenli aralıklarla smear tahlili ve muayene olmaya devam etmek gerekir.
Rahim ağzı yarası kanama, adet düzensizliği ve ağrı yapar mı?
Rahim ağzı yaraları alt tarafta ağrıya veya kasık ağrısına neden olmaz. Yara yapan neden polip veya neoplazi gibi erezyone bir lezyonsa özellikle ilişki esnasında az miktarda kanamaya, lekelenmelere neden olabilir. Adet gecikmesi, erken adet olma, aşırı adet kanaması gibi mens (regl) düzensizliklerine neden olmaz. Hamilelik sırasında da ektropiona bağlı yara görüntüsü oluşabilir ancak bunlar genellikle kanama veya başka şikayete neden olmaz. Hamilelikte her kanama hatta lekelenme hemen muayene olmayı gerektirir.
Rahim ağzında yara varken spiral takılır mı?
Eğer yaraya neden olan bir hastalık veya smear bozukluğu yoksa spiral takılabilir. Ancak önemli olan spiral takılmadan önce rahim ağzında bir hastalık veya patoloji olmadığının net olarak açıklanmasıdır.
Rahim ağzı yarası olanlar gebe kalabilir mi?
Rahim ağzı yarası hamile kalmayı engellemez, kısırlık (infertilite) sebebi değildir. Bu hastalar hamile kalabilir. Ancak hamile kalmadan önce rahim ağzında yara görüntüsü dışında bir hastalık olmadığının netleştirilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi gereklidir çünkü hamilelikte bu tür tedaviler daha zor olacaktır.
Rahim ağzı yarası normal doğuma engel mi?
Rahim ağzında yara olması normal doğuma engel olmaz veya doğumu zorlaştırmaz. Rahim ağzında yara olduğu için sezaryen kararı verilmez, sezaryen ameliyatı ile doğuma karar verilmişse yara görüntüsü dışında ek bir patoloji daha vardır. Rahim ağzı yarası yakıldıktan veya dondurma yapıldıktan sonra hamile kalmadan önce 2-3 ay geçmesi yeterlidir. Doğumdan sonra smear testi ve muayeneler ile yara görüntüsü değerlendirilir ve gerekli tedavi takip planlanır.
Rahim ağzında yara için ameliyat olmak:
Sadece rahim ağzında yara görüntüsü (erezyon) var diye herhangi bir ameliyat yapılmaz. Yaraya neden olan ek bir patoloji varsa o durumda alttan veya karından bazı ameliyatlar yapılabilir ancak ameliyat çok nadir gereklidir. Örneğin rahim ağzında yara görüntüsüne neden olan bir polip için alttan ameliyat uygulanabilir, veya yaraya eşlik eden büyük bir miyom varsa karından ameliyat uygulanabilir. Smear testi (rahim ağzı kanser tarama testi) bozuk çıkan yaralarda alttan LEEP veya konizasyon ameliyatları ile rahim ağzından parça almak gerekebilir. Ancak rahim ağzında yara görüntüsü olan kadınların çok az kısmında ameliyat gerekir, çoğunlukla sadece takip veya yakma (koterizasyon) , dondurma (kriyo) tedavileri uygulanır.
Rahim ağzında yara için ilaç tedavisi?
Rahim ağzında yara görüntüsünü iyileştirmek için bir ilaç tedavisi yoktur ancak eşlik eden bir enfeksiyon varsa onun için hap veya fitil (ovül) türü ilaç tedavileri uygulanır ve enfeksiyonun iyileşmesi ile yara da düzelir. Ancak eşlik eden bir enfeksiyon yoksa sadece yara için ilaç uygulanmaz genellikle.
Rahim ağzı yarası ultrasonla görülür mü?
Rahim ağzı yarası alttan vajina içinden yapılan ultrasonla veya karın üzerinden yapılan ultrasonla görülemez, sadece alttan muayene sırasında gözle bakarak görülebilir. Rahim ağzıyla ilgili, miyom, büyük polip veya kanser gibi durumlar ultrasonla görülebilir ancak yüzeysel bir yara ultrasonla hatta tomografi veya MR (emar) ile görülemez.
İlgili Konular:
- Rahim Ağzında Yara (Erozyon - Ektropiyon)
- Smear Testi (Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testi)
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı
RAHİM AĞZINDA YARA (SORU CEVAP YORUMLAR)
Etiketler:
rahim ağzı yarası
,
rahim ağzında yara
,
serviks
,
yara
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>