VAJİNA VE VULVA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Vajina ve vulva aynı şey midir? Farkı nedir?
Vajina (vajen) ve vulva tamamen farklı organlardır (bkz: kadın üreme organları).
Vulva denilen bölge, kadının genital gölgesine dışarıdan bakınca gözle görülebilen kısımdır; yani küçük dudaklar, büyük dudaklar ve klitoris civarını kaplayan cilt bölgesine vulva denir. Makat kısmı vulva kapsamına girmez, ayrı bir anatomik bölgedir.
Vajina ise dışarıdan gözle bakmakla görülemez. Doktor muayenesinde bile hastanın bacakları muayene masasında açıkken dışarıdan bakarken doktor vajinayı göremez çünkü vajina iç dudakların iç kısmından başlayan yukarıda rahim ağzına kadar uzanan bir organdır. Vajnayı görebilmek için spekulum denilen muayene aletini yerleştirmek şarttır. Spekulum denien metal veya plastik aletler vajina içerisine yerleştirilerek vajina duvarları ve rahim ağzı görülebilmektedir.

Vajina ve vulva arasındaki diğer bazı farklar ve benzerlikler:
- İlişki sırasında penisin içine girdiği organ vulva değil, vajinadır. Vulva dışta kalan cilt bölgesi olduğu için penis ve testisler ilişki sırasında vulvaya da temas eder.
- Enfeksiyon, iltihap, mantar gibi akıntı ve koku yapan hastalıklar hemen hemen her zaman vajina içerisinden kaynaklıdır, vulvada çok nadiren olur. Bu nedenle bu tür durumlarda vajina içerisine fitil (ovül) tedavisi uygulanır. Vulvada kaşıntı mevcutsa vulvaya sadece krem tedavisi uygulanır.
- Kızlık zarı, vulva ve vajina arasındaki sınırı oluşturur. Kızlık zarının hemen dış kenarında küçük dudaklar ve vulva başlar. Kızlık zarının (himen) iç tarafında dışarıdan görülemeyen kısım ise vajinanın başlangıcıdır.
- Gebelik oluşması için ilişkide penisten dökülen spermler vulvaya değil vajina içerisine dökülür ve buradan rahim içine ilerler. Vulva üzerine sperm dökülmesi ile gebelik oluşması ihtimali çok çok azdır.
- Epizyotomi yani halk arasında doğum kesisi denilen kesi normal doğumda bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için yapılan bir kesidir. Bu keside vajinanın dışarıya yakın küçük bir kısmı ile vulvanın  bir kısmı birlikte kesilir. Yani epizyotomi kesisi sadece vajinayı değil vulvayı da kapsar.
- Klitoris bölgesi vajinada değil vulvada bulunur.
- İç çamaşırının temas ettiği bölge vajina değil vulvadır, iç çamaşırı vajinaya temas edemez.
- Kadın pedi vulvaya konur, vajinaya değil. Tamponlar vajina içerisine konur.


Kadın Üreme Organları

Vulva
İlgili Konular:
- Kadın Üreme Organları


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"