PREMENSTRUEL SENDROM (ADET ÖNCESİ GERGİNLİK)

Adet öncesi gerginlik, premenstruel Sendrom (PMS) kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Bu belirtiler genellikle adetin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte sıkıntılar azalır ve birkaç günde kaybolur.

PMS üreme çağındaki kadınlarda gözükse de; çok ender olarak ergenlik döneminden önce ve menapozda da görülebilir. Sıklıkla 30-45 yaş arası kadınlarda görülür.

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Serotonin azlığı ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Premenstrüel sendrom gelişmesi için kadının adet görmesi veya rahminin olması şart değildir, rahmi ameliyatla alınmış (histerekromize) ancak yumurtalıkları bırakılmış kadınlarda da PMS gelişebilmektedir.

Şikayetlerin adet peryodunun ikinci döneminde yani adetten 1-2 hafta önce başlaması, adetten hemen önce şiddetlenmesi ve adetle birlikte kaybolması çok tipiktir.

Şikayetler çok çeşitlilik gösterir:
Baş ağrısı ve migren atakları. Bulantı, kusma. Depresyon. Duygusal labilite. Hafıza kaybı . Kolay öfkelenme, sinirlilik . Etrafa sataşma. İntihar ve suç işlemeye eğilimi. Konsantrasyon güçlüğü. Uykusuzluk. Çarpıntı. Denge bozuklukları. Eklem ağrıları (artralji). Karında şişkinlik. Göğüslerde şişkinlik ve ağrı. Halsizlik. Kabızlık (konstipasyon). Kasıklarda ağrı. Kilo alma. İştah artması veya azalması. Ödem ve şişkinlikler. Sıcak basmaları. Ses ve kokulara hassasiyet. Sırt ve bel ağrıları. Ciltte yağlanma ve sivilcelenme (akne) şikayetleri görülebilmektedir.

Tedavi:
- Diyet, egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilir.
- Non-steroid antienflamatuar ilaçlarü
- Oral konstraseptifler
- GnRH analogları
- SSRI
- Anksiyolitik ilaçlar
- Gerekirse psikiyatri uzmanı konsültasyonu


İlgili Konular:
- PMS ve Gebeli̇k Beli̇rti̇leri̇ Arasındaki̇ Fark Nedi̇r?
- Ağrılı Adet Görme


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"