TÜP BAĞLATMA (TÜP LİGASYONU) (BTL)

TÜPLERİN BAĞLANMASI
Hamilelik oluşabilmesi için erkekten gelen sperm ile kadından gelen yumurtanın fallop tüplerinde biraraya gelmesi gerekir. Tüpler bağlandığı zaman içerisinden sperm ve yumurta geçişi imkansız hale gelir ve gebelik oluşamaz.
BTL = Bilateral Tüp Ligasyonu

Tüp bağlaması yönteminin koruyuculuğu hemen başlar ve ömür boyu sürer. En güvenilir koruma sağlayan yöntemlerden birisidir. Tüplerin bağlanması adet düzeninde  bir değişikliğe neden olmaz. Cinsel yaşantı açısından hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Gebelikten koruma sağlaması dışında en önemli faydası pelvik enfeksiyon (PID) ve over kanseri riskini azaltmasıdır.

Kalıcı bir yöntem olması ve geri dönüş olasılığının düşük olması en önemli dezavantajıdır. Bu nedenle kesin olarak artık çocuk düşünmeyen çiftlere uygulanması gerekir.

Tüp ligasyonlarının çoğu sezaryen operasyonları sırasında yapılır. Ancak bu şart değildir. Her zaman yapılabilir. Sezaryen sırasında yapılabildiği gibi daha sonra laparoskopik olarak ya da normal doğumdan sonra küçük bir kesi ile de yapılabilir.

Tüplerin bağlamasına rağmen gebelik oluşabilir mi?
Hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 gebeliği önleyemez. Buna tüpleri bağlamak da dahildir. Tüplerin bağlanmasından sonra gebelik oluşma riski diğer birçok korunma yöntemine göre çok düşüktür fakat yine de 200 kadından birisinde böyle bir gebelik oluşma riski vardır. O yüzden her korunma yönteminde olduğu gibi tüpler bağlandıktan sonra da adet gecikmesi olursa gebelik testi yapılmalı ve doktora başvurmalı.

Tüp bağlattıktan sonra tekrar açtırmak mümkün mü?
Kadında tüplerin bağlanması işlemi artık istediği kadar çocuk sahibi olmuş ve bir daha kesinlikle gebelik düşünmeyen kişilere önerilir. Çünkü tüplerini bağlatmış kişilerin bir daha normal yoldan gebe kalmaları çok zordur. Bağlanmış tüplerin ameliyatla tekrar açılması için bir takım operasyonlar olmakla beraber sonucunda gebe kalma oranları düşüktür, her zaman mümkün olmaz. Tüplerin hangi yöntemle bağlandığına göre değişmekle beraber tekrar tüpleri açma ameliyatından sonra gebelik başarısı en fazla %50 olmaktadır. Bu kişiler gebelik için ayrıca tüp bebek yöntemlerine başvurabilirler.

Laparotomi ile tüp bağlama ameliyat teknikleri:
- Pomeroy yöntemi (En sık uygulanan ve en basit yöntemdir)
- Irving
- Uchida
- Madlener
- Salpenjektomi

Laparoskopik yöntemle tüp bağlama teknikleri:
- Klips uygulanması (Hulka klips, Filshie klips)
- Falope halkası
- Bipolar koagulasyon
- Unipolar koagulasyon (En başarılı yöntemdir)


İlgili Konular:
- Tüplerin Bağlanmasından Sonra Gebelik İstenirse Tüpler Açılabilir mi?
- Tüp Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp Bağlatmanın Riskleri ve Yan Etkileri
- Tüp Bağlatma Kimler İçin Uygundur?
- Doğum Kontrol Yöntemleri


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"