EMZİRMENİN ANNEYE FAYDALARI

Emzirmenin bebek için faydaları dışında ayrıca anne açısından da faydaları vardır. Anne için olan faydaları emzirme döneminde yani erken dönam faydaları ve uzun dönem faydaları diye ikiye ayrılır.

Erken dönem faydaları:
- Emzirmek beyinden oksitosin hormonu salgılanmasını arttırır, bu da doğumdan sonra rahimin kasılarak küçülmesini (uterin involüsyon) hızlandırır.
- Annenin daha rahat ve stressiz olmasını sağlar.
-Annenin kendine güvenini arttırır, annelik duygusunu geliştirir.
- Annenin kilo vermesini kolaylaştırır.
- Doğumdan sonra erken dönemde yumurtlamayı engelleyerek gebelik oluşmasını zorlaştırır. Kısmen koruma sağlar. Ama hiçbir zaman emzirmenin koruyucu etkisine güvenmemek gerekir, ek korunma yöntemi kullanmak gerekir.

Uzun dönem faydaları:
Araştırmalar emziren annelerin ileride meme kanseri, yumurtalık (over) kanseri oluşma riskinin azaldığı yönünde sonuçlar vermektedir.
Bazı araştırmalar da emziren annelerde ileride osteoporoz (kemik erimesi) gelişme riskinin azaldığını göstermektedir. Fakat bazı araştırmalar da osteoporoz riskini etkilemediğini göstermektedir. Bu açıdan daha fazla araştırmaya gerek vardır.

Emzirmenin anneye ve bebeğe olan bütün bu faydaları dışında ayrıca ekonomik ve sosyal faydaları da vardır. Düzenli emziren anne ek mamalara vb. harcama yapmak zorunda kalmaz, bu da hem sağlık hem parasal açıdan fayda sağlar. Yine düzenli emzirmenin uygulandığı ülkelerde bebekler daha sağlıklı büyüyeceği için hastalık ve hastane masrafları az olur, bebeğin hastaneye yatması az olur, ailenin çocuğu rahatsızlığından dolayı iş yerinden izin alması az olur, devletin sağlık harcamaları az olur, bu da hem ailenin hem ülkenin ekonomisine fayda sağlar.

İlgili Konular:
- Emzirmenin Bebeğe Faydaları
- Emzirirken Sigara İçmek Bebek İçin Zararlı Mı?
Emzirirken Alkol Kullanmak Bebek İçin Zararlı Mı?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"