GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) OMEGA 3 (BALIK YAĞI) KULLANIMI

HAMİLELİKTE OMEGA 3 (BALIK YAĞI) TÜKETİMİ
Omega 3 denilen madde bir çoklu doymamış yağ asitidir. Bunlar esansiyel yağ asitleridir, insan vücudunda üretilemezler, mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir. Yani sadece hamilelerde değil her insanın vücudunda kullanılan gerekli maddelerdir. Omega 3 hem annenin hem bebeğin sağlığı için önemlidir. Omega 3 daha çok balıklarda, ton balığında, hamside ve yeşil sebzelerde, cevizde, ayçiçeğinde bulunur. Fetus omega 3 ihtiyacını annenin aldığı besinlerden karşılar. Eğer anne besinlerle yeterince omega 3 alamazsa bu durumda fetus annenin depolarından alır ihtiyacını. Annedeki en önemli omega 3 deposu ise beyin dokusudur bu nedenle eğer besinlerle yeterince alınmazsa annenin beyin dokusunda kayıp olabileceği konusunda araştırmalarda söz edilmektedir.

3 tür omega 3 yağ asiti vardır. Bunlar Docosahexanoic Acid (DHA), Eicosapentaenoic acid (EPA), Eicosapentaenoic acid (EPA) dir.

Omega 3'ün genel olarak bebek üzerindeki etkileri fetusun beyin, göz ve sinir sistemi üzerinedir. Annede ise preeklampsi (gebelik zehirlenmesi-yüksek tansiyon), doğum sonrası depresyon ve erken doğum gibi durumaları önlediğine dair çalışmalar vardır. Yapılan bazı araştırmalarda omega 3 eksikliğinde bebeklerin doğum ağırlığında düşüş izlenmiştir, ayrıca erken doğum ve doğum sonrası depresyon artmıştır. Gebelikte annesi omega 3 kullanmış olan bebeklerde zihinsel ve fiziksel becerilerin arttığı görülmüştür hatta bu bebeklerde ileriki yaşamalarında meme ve prostat kanseri riskinin azaldığına dair çalışmalar vardır.

Gebelik sırasında günde 250 mcg omega 3 alınması önerilmektedir. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi özellikle gebeliğin son 3 ayında olduğu için bu aylarda omega 3 alınması önerilir. Doğumdan sonra emzirirken de 3 ay omega 3 alınması önerilir.

Balık yağı fazla miktarda alındığında kanama eğilimini arttırdığı yönünde bulgular vardır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda kullanılması sakıncası olabilir.

Omega 3 balıklardan, sebzelerden, cevizden alınabileceği gibi ayrıca omega 3 içeren tabletler de piyasada bulunmaktadır. Yalnız bu tabletlerin bazıları balık karaciğerinden yapılmaktadır (cod liver oil), bunlardan kaçınmak faydalı olabilir çünkü bunlar aşırı miktarda A vitamini içerir ve A vitamini yüksek dozda bebeğe zararlıdır. Hamilelikte balığın karaciğerinden değil gövdesinden üretilen (fish body oil) balık yağı tabletleri kullanılabilir. Herşeyin doğalı iyidir genel kuralından yola çıkılarak omega 3'ün de birçok madde gibi doğal yollardan alınması önerilir ancak doğal yollardan yeterince alamayan kişilerde omega 3 tabletleri önerilebilir. Haftada 2 kere balık yemek, haftada 2 kere ıspanak ve benzeri sebze yemekeleri yemek, günde 1-2 ceviz yemek yeterince omega 3 almak için yeterlidir. Balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir noktada büyük balıklar (ton balığı, kılıç balığı) yerine küçük ve orta boy balıkların (hamsi, istavrit, çupra, levrek, çinekop) tercih edilmesidir çünkü büyük balıklarda civa fazla bulunur bu da fetus açısından zararlıdır. Konserve ton balıkları haftada ikiden fazla olmamak şartıyla tüketilebilir. Diğer balıklar için de önerilen ideal miktar haftada ikidir, daha fazlası önerilmez çünkü balıklar civa içerebilir ve hamilelerde fazla civa alınması fetus açısından zararlıdır.


İlgili Konular:
- Gebelikte Beslenme


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"