GEBELİKTE BESLENME

HAMİLELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Gebelikte neler yemeliyiz? Neler yememeliyiz? gibi sorular en sık karşılaştığımız sorulardandır. Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Tek taraflı beslenmeden kaçınılmalı ve protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin - minerallerden gereği kadar uygun oranlarda alınmalıdır. Gebelik döneminde bütün bu besin maddelerinin günlük ihtiyacı artar. Gebelikte diğer insanlara göre günlük 300 kilokalori daha fazla yani yaklaşık 2300 kilokalori alınması gerekir. Düzenli ve yeterli beslenmeye ek olarak gebelik boyunca hergün demir ilacı kullanılması ve gebeliğin ilk aylarında folik asit vitamininin kullanılması önerilir. Yeterli beslenemeyen hamilelere günlük multivitamin preperatları da önerilebilmektedir. Gebelik anne adayı yeterli beslenerek ortalama 10-12 kilo alır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama 0,5-1 kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5-2.0 kilo alınması normaldir. Gebellikte kilo alımı hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

hamilelikte beslenme
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Gebelik sırasında da gebe olmayan insanlar için geçerli olduğu gibi aşırı yağlı yiyeceklerden, gereksiz aşırı kalori içeren besleyici değeri olmayan kek, bisküvi gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hamur işlerini ve yağlı yiyecekleri çok fazla tüketmemek gerekir. Baklava ve benzeri şerbetli tatlılar veya diğer tatlılar tüketilebilir ancak az miktarda tüketmek gerekir, aşırı kalori içerdikleri için çok kolay kilo aldırabilirler bu da gebelikte istenmeyen bir durumdur. Gebelikte çikolata tüketimi hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Gün içerisinde sık sık ve az az olacak şekilde yemek yenilmelidir. Günde 3 öğün değil, 5-6 öğün olacak şekilde beslenilmelidir. Aşırı tuz tüketilmemelidir. Fast food yiyeceklerden kaçınılmaldır. Mineral -vitamin kaynağı oldukları için meyve ve sebzelerin tüketilmesi faydalıdır. Et ve süt ürünleri gebelik sırasında gerekli proteini sağlayacaktır. Gebelik süresince haftada 1-2 gün balık tüketilmesi çok faydalıdır. Haftada 1-2 gün balık tüketilmesi ve günde 1-2 ceviz tüketilmesi bebeğin beyin gelişimi için önemli olan balık yağı yani omega 3'ü annenin alması açısından faydalıdır. Ton balığı da haftada 2'den fazla olmamak şartıyla tüketilebilir, faydalıdır. Balıklarda civa bulunduğu için haftada 2'den fazla balık tüketimi önerilmez hamilelikte.


Gebelikte bol sıvı alımı da önemlidir ve bu çoğunlukla sudan karşılanır. Bol su içilmelidir günde ortalama 10 bardak su içilmesi gerekir. Gebelikte çaykahve, kola gibi içecekler az miktarda tüketilmelidir. Maden suyu (soda) içilmesinde sakınca yoktur. Ihlamur, nane, kuşburnu, limon, adaçayı, papatya gibi bitki çayları da içilebilir. Alkollü içecekler gebelik sırasında tüketilmemelidir, çok sakıncalıdır. Fetal alkol sendromu denilen duruma sebep olabilir. Günde 2-3 bardak süt içilmesi kalsiyum açısından faydalı olacaktır.

Hamilelik sırasında diyet yapılması doğru değildir. Anne adayı hamileliğe boyuna göre normal bir kiloda başlamalı ve hamilelik sırasında da normal miktarda (ortalama 10-12 kilo) alarak devam etmelidir. Eğer gebeliğin başlangıcında fazla kilosu varsa gebelik sırasında bu kiloları vermeye çalışmamalıdır, sadece daha az kilo alarak gebeliğe devam etmelidir. Gebelikte aşırı kilolu olmanın etkileri ayrı bir konu olarak anlatılmıştır. Gebelikte diet (light) ürünlerin tüketilmesi hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çiğ et, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş sucuk, iyi pişirilmemiş yumurta, mayonez ve pastörize edilmemiş sütleri tüketmekten kaçınmak gerekir.




İlgili Konular:
- Hamilelikte Yeme İçme Beslenme (Soru Cevap Yorumlar)
- Gebelikte Faydalı ve Zararlı Besinler, Yiyecekler, İçecekler
- Gebelikte Faydalı ve Zararlı Bitkiler Nelerdir?
Gebelikte Bitki Çayları İçilebilir Mi?
- Gebelikte Nasıl Beslenilmeli?
- Gebelikte Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
- Gebelikte Karbonhidrat, Protein, Yağ Tüketimi
Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?
Gebelikte Kalsiyum İlacı ve Süt, Yoğurt Tüketimi
Gebelikte Süt İçmek
Hamilelikte Dondurma Yemek Zararlı Mı? - Gebelikte Bol Su içmenin Önemi
- Gebelikte Ve Emzirme Döneninde Oruç Tutulabilir Mi?
- Gebelikte Maden Suyu (Soda) İçilmesi 
Gebelikte Kahve İçmek Zararlı Mı?
Gebelikte Çay İçmek Zararlı Mı?
- Gebelikte Vejetaryen Beslenme - Emziren Annenin Beslenmesi
- Gebelikte Kilo Alımı
- Gebelikte Yemek Yiyememe, Beslenememe, Yeme Bozuklukları
- Aşermek Nedir? Ne Zaman Başlar?
Hamilelik Şekerinde Diyet Ve Beslenme
- Hamileler Neden Çok Acıkır?


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"