SEZARYEN KAÇ KERE YAPILABİLİR?

KAÇ DEFA SEZARYEN OLABİLİR?
Kaç kere sezeryan olabilirim? Sınır kaç? Kaçıncı sezaryandan sonrası tehlikeli? gibi sorular özellikle sezaryen olan hastalar tarafından sık sık sorulmaktadır. Özellikle ilk doğumunu sezaryen ile yapan ve çok sayıda çocuk isteyen hastalar kaç kere sezaryen (doğru yazılışı sezaryen) olabileceklerini merak etmektedirler.

Bu konuda kadın-doğum uzmanları arasında genel kabul edilen görüş 3 sezaryenden sonra riskin arttığı şeklindedir. Çünkü her geçirilen ameliyatta karın içerisinde yapışıklıklar daha fazla artar ve bunlar bir sonraki ameliyatta zorluk yaratabilir. Ayrıca sezaryen sayısı arttıkça bebeğin eşinin aşağıya yerleşme( plasenta previa) oranınında ve bebeğin eşinin rahime yapışma (plasenta akreata) oranında artış izlenmektedir ki bunlar riskli durumlardır. Bunlar ilk 3 sezaryende risk olmadığı anlamına gelmez. Her ameliyatta risk vardır. İlk sezaryende bile bazı riskler vardır. Ancak sezaryen sayısı arttıkça özellikle 4. sezaryende risk daha çok artmaktadır. Bu nedenle ilk sezaryen dahil mecbur olmadıkça yapılmaması ve her zaman normal doğumun ön planda tutulması gerekmektedir.

FAZLA SAYIDA SEZARYENİN RİSKLERİ:
Sezaryen sayısı ile orantılı olarak çok sayıda sezaryen geçirenlerde aşağıdaki komplikasyon oranlarında artış izlenmektedir (kaynak):
- Plasenta previa
- Plasenta akreata
- Mesane yaralanması
- Barsak yaralanması
- Üreter yaralanması
- Histerektomi
- Kan transfüzyonu gereksinimi
- Karın isziyonundan herni gelişmesi
- Diastazis rekti
- İleus
- Annenin yoğun bakım gereksinimi
- Yara yeri enfeksiyonu
- Uterin enfeksiyon




İlgili Konular:
- Çok Kere Sezaryen Olmanın Riskleri Nelerdir?
- Çok Fazla Doğum Yapmak Zararlı Mı?
Sezaryen
- Normal doğum mu? Sezaryen mi?
Sezaryen Sonrası Normal Doğum


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"