SEZARYEN DOĞUM AMELİYATI

SEZARYEN İLE DOĞUM
Sezaryen vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebeklerin, karın ön duvarı ve rahmin kesilerek doğurtulmasını sağlayan bir ameliyattır.
Abdominal doğum, Cesarean section gibi isimler de verilir. Doğru yazılışı "sezaryen" şeklindedir, ve tıbbi adı budur. Sezeryan, sezeryen gibi yazılışlar yanlıştır.

Kesi kasığın hemen üzerindeki karın bölgesinden yapılır. Uterus (rahim) açılır ve amnion sıvısı boşaltılarak bebek doğurtulur. Bebeğin ağzı ve burnu sıvılardan temizlenir ve göbek kordonu klempe edilerek kesilir.

Sezaryen ameliyatı ne kadar sürer?
Sezaryen ameliyatı ortalama yarım saat (20-40 dakika) civarında süren bir ameliyattır. Annenin ameliyathanede hazırlanması, anestezi işlemleri gibi nedenlerle ameliyathaneye giriş çıkış süresi daha uzun sürebilir ancak ameliyatın kendisi ortalama yarım saat kadar sürer. Ameliyat kadın hastalıkları ve doğum uzmanı (jinekolog) tarafından gerçekleştirilir; ameliyat sırasında anestezi uzmanı, anestezi teknisyeni, ameliyat hemşiresinden oluşan bir ekip vardır.

Sezaryende ne tür anestezi verilebilir?
Sezaryen ameliyatlarında anestezi verilmesi şarttır. Verilen anestezi genel anestezi olabileceği gibi, anne adayının sadece belden aşağısını uyuşturan spinal veya epidural anestezi de olabilir. Spinal veya epidural anestezi verilen anne adayları; ameliyat süresince ağrı duymazlar, fakat bebeği karnından çıkar çıkmaz görebilirler, ağlamasını işitebilirler. Ayrıca ameliyat sonrasında bebekleriyle daha kısa sürede ilgilenebilirler.

Sezaryen ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyata başlamadan önce hasta ameliyat odasına alınır ve ilk olarak anestezi doktoru ile görüşme gerçekleşir. Anestezi uzmanı hastaya uygulanacak olan anestezi yöntemi hakkında bilgi verir ve genel veya lokal anestezi uygulanır. Hastanın cilt bölgesi temizlenir ve örtülür. Karın ameliyatlarının çoğunda olduğu gibi sezaryen ameliyatında da genellikle idrar sondası takılır, bu sonda ameliyattan bir kaç saat sonra çıkartılır. Ameliyatta cilt, cilt altı, fasya, rahim katları tek tek kesilerek rahim içerisine ulaşılır, bu esnada görülen bebeğin su kesesi (amnion zarı) kesilerek su boşalırken bebek rahim dışına çıkarılır. Rahim, periton, fasya, cilt altı dokusu ve en son cilt katları tek tek dikilerek tekrar kapatılır. Cilt kısmı genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilir, ancak farklı kapatma yöntemleri de mevcuttur. Sezaryen ameliyatının nasıl yapıldığı konusunda daha fazla açıklamaya hemen alttaki videodan ulaşabilirsiniz.





Hangi durumlarda sezaryen yapılır? Ne zaman tercih edilir?
- Bebeğin başı ile doğum kanalı arasında uyuşmazlık varsa; baş doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük veya doğum kanalı normalden dar ise normal doğum mümkün değildir.
 - Hasta daha önce sezaryen veya rahimden ur alma (myomektomi) ameliyatları geçirmişse, normal doğum sırasında eski ameliyat yerinden uterus yırtılabilir, bu durumlarda yine sezaryen doğum tercih edilir genellikle.
- Normalde baş ile gelen bebeğin, herhangi bir nedenle kol, omuz veya yüzü ile gelmesi halinde normal doğum imkansızdır.
- Makat önde olacak şekilde doğum kanalında ilerleyen bebeklerde genellikle sezaryen doğum tercih edilir.
- Plasentanın doğum kanalını kapatacak şekilde uterusun (rahmin) alt kısmına yerleşmesi yani önde gelmesi halinde mutlaka sezaryen gerekir. Plasentanın yerleşme yeri ultrasanografi ile belirlenir.
- Plasentanın bebeğin doğumundan önce yerinden ayrılmasına dekolman plasenta denir, bu durumda ciddi kanama olabilir ve acilen sezaryen gerekir.
- Bebeğin doğum ağrıları sırasında sıkıntıya girmesi kalp atışlarının bozulması halinde veya NST'sinin kötü olması durumunda sezaryen gerekebilir.
- İkiz ve üçüz gibi çoğul gebeliklerde sezaryen ile doğum sık uygulanır.
- Doğum eyleminin aşırı uzaması, çok yavaş ilerlemesi
- Annede aktif HSV (herpes), HPV (siğil, kondilom), HIV (Aids) enfeksiyonları

Erken doğumlarda ve günü geçen gebeliklerde sezaryen mi tercih edilir?
Erken doğum tehlikesi olan gebeliklerde veya herhangi bir sebeple erken doğuma karar verilen gebeliklerde herzaman sezaryen gerekeceği şeklinde bir kural yoktur, bu tür gebelikler bazen normal doğumla da sonlandırılabilirler.
Günü geçen gebeliklerde (gün aşımı) bazen suni sancı ile doğum başlatılır ve normal doğum mümkün olabilir, bazen sezaryen ile gebeliği sonlandırmak gerekebilir; her zaman sezaryen şart değildir.

Sezaryenin riskleri:
Her ameliyatın olduğu gibi sezaryenin de bir takım riskleri vardır. Bu riskler anestezi ile ilgili riskler olabileceği gibi ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bazı komplikasyonlar da olabilir. Ameliyat sırasında çok nadiren yapışıklık veya başka nedenlerle karın içi organlarda (mesane, idrar yolları, barsak) yaralanma olabilir. Aşırı kanama meydana gelebilir. Nadiren  kanama veya başka nedenle rahmin tamamen alınması gerekebilir. Ameliyat sonrasında da kanama ve enfeksiyon gibi riskler devam etmektedir.

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın
Annenin isteğine bağlı sezaryen yapılabilir mi?
Aslında bu sorunun pek çok etik, sosyal ve kanuni çelişkileri mevcuttur. Hasta kendi kendine sezaryen kararını verebilecek yeterli donanımda mı? Eğer hasta kendi isteğiyle sezaryen olduktan sonra, sezaryene bağlı bir sorun çıkarsa, bunun sorumlusu doktor değil midir? Bu hususta bir de operasyonun mali yükü mevcuttur elbette ki. Günümüzde devlet hastanelerinde isteğe bağlı sezaryen yapılmamaktadır. Ancak devlet hastanelerinin çoğunda sezaryen operasyonu için yeterli teknik altyapı ve personel mevcuttur. Başlıktaki sorunun hala kesin bir cevap olmadığı çok aşikardır. Ancak her iki doğum şeklinin de kendince riskleri mevcuttur. Aslında dünyaya gözlerini yeni açmak üzere olan bebek ve anne için doğum şeklini belirlerken; sezaryenin veya normal doğumun avantaj ve dezavantajları gözönünde bulundurularak doktor ve ailenin beraber karar vermeleri gerekmektedir.


Sezaryen olanlar sonraki gebeliklerde normal doğum yapabilir mi?
Sezeryanla doğum yapan annelerin yaklaşık 2/3'ü başarılı bir şekilde sonradan vajinal doğum yapabilirler. Bununla beraber az da olsa vajinal doğum girişimlerinde uterin rüptür (rahimde yırtılma) riski vardır. Bu risk anne ve bebek için çok tehlikeli olabilir. O yüzden günümüzde sezaryen geçirmiş kadınlar bir dahaki gebeliklerinde genellikle normal yoldan doğurtulmazlar. Detaylı bilgi için tıklayınız >>


Sezaryende profilaktik antibiyotik kullanımı:
ACOG practice bulletin (2011) önerileri:
- Bütün sezaryen ameliyatlarında proflaktik antibiyotik önerilir. Cilt kesisinden 60 dakika önce antibiyotiğin yapılması uygundur.
- İlk kuşak sefalosporin antibiyotikler alerji yoksa ilk tercihtir. Eğer penisilin ve sefalosporin alerji hikayesi varsa klidamisin + gentamisin uygun seçenek olabilir. Eritromsin de kullanılabilir (kaynak: SOGC).
- Laparotomi süresi 3 saati geçerse ve 1500 cc'den fazla kan kaybı meydana gelirse ilk dozdan 3 saat sonra tekrar dozu önerilmektedir (kaynak: SOGC).

Sezaryenden sonra iyileşme:
Sezaryenden sonra hastanede ortalama kalış süresi 1–3 gün arasında değişir. İyileşme normal doğuma göre daha uzun sürede gerçekleşir. Genellikle anne 1-2 hafta içerisinde her işine görebilecek kadar aktif hareketli hale gelir.

Sezaryenden sonra cinsel ilişki ne zaman başlayabilir?
Ameliyattan genellikle 6 hafta sonra doktor kontrolünde bir engel yoksa cinsel ilişkiye izin verilir. Bu dönem yani 6 hafta halk arasında "kırkının çıktığı" dönem olarak adlandırılır ve annenin vücüdunun birçok açıdan iyileştiği, normale döndüğü dönemdir.


İlgili Konular:
- Sezaryen Dikişleri
Ameliyat Sonrası Dikiş İzleri
- Normal Doğuma Engel (Sezaryen Gerektiren) Durumlar
- Sezaryenin Faydaları ve Avantajları
- Sezaryenin Zararları, Riskleri
- Çok Kere Sezaryen Olmanın Riskleri Nelerdir?
- Sezaryen Oranı Neden Artıyor?
Türkiye'de ve Dünyada Sezaryen Oranları
- Sezaryen Sonrası Ağrı
Sezaryen Öncesi Hazırlıklar Ve Yapılması Gerekenler
- Sezaryen Sonrası Öneriler ve Yapılması Gerekenler
Sezaryen Sonrası Cinsel İlişki
- Kaç Kere Sezaryen Olunur?
Çok Fazla Doğum Yapmak Zararlı Mı?
- Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır?



Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"