ADET KANAMASININ AZ OLMASI

Adetin az gelmesi, adet kanamsının az olması şeklinde isimlendirilen duruma tıp dilinde hipomenore ismi verilir. Adetin en az 2 gün sürmesi ve günde en az 2 ped değiştirilmesi normal miktarda olarak kabul edilir, bundan daha az olan adetlere hipomenore denilebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken bazı kadınların adet kanamalarının az olmasından şikayet ettikleri halde aslında normal miktarda adet olmalarıdır. Adetin 2-3 gün sürmesi kısa değildir, normaldir. Her kadında adet 5-6 gün veya bir hafta sürmek zorunda değildir.

Sebepleri:
Adet kanamasını az olmasının sebepleri arasında hormonal nedenler başta gelir. Yaşın ilerlemesine bağlo olarak özellikle 40 yaşından sonra kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olabilir. Guatr hormonlarının azalması (hipotroidi) sebep olabilir. Rahim içerisini ilgilendiren bazı ameliyatlar (histroskopik myom rezeksiyonu) rahim içerisinde yapışıklığa ve bunun neticesinde adet miktarında azalmaya neden olabilir. Nadiren bu tür yapışıklıklar kürtaj sonrasın da da olabilir.

Tedavisi:
Tedavide bazı hormonal ilaçlar kullanılabilir. Hipotroidi gibi bir hastalık varsa guatr hormonları verilebilir. Tedavi sebep olan etkene göre planlanır. Bazen spiral takılması da adet kanamasında artmayı sağlar.

İlgili konular:
- Seyrek Adet Görme
- Adet Düzensizliği



Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"