ADET DÜZENSİZLİĞİ

REGL (MENS) DÜZENSİZLİĞİ

Düzenli adet ne demektir?
Normal düzenli bir adet kanaması nasıl olur? Bir adetin başlangıcından diğer adetin başlangıcına kadar geçen süre (1 siklus) 21-35 gün arasında olmalıdır. Kanama süresi 2-7 gün olması normaldir. Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 35-40 ml civarındadır. Bu da genellikle günde 3-5 pet eder. Genellikle 80 ml’nin üzerindeki kanamalar fazla olarak değerlendirilir.

Bu normal düzenden daha uzun süren kanamalar, daha seyrek olan kanamalar, daha sık olan kanamalar veya ara kanamalar olması adet düzensizlikleri olarak adlandırılır. Bunun çok çeşitli sebepleri olabilir.

Oligomenore: Normalden daha seyrek adet görmedir.
Polimenore: Normalden daha sık adet görmedir.
Menoraji: Adetlerin düzenli fakat fazla miktarda olması.
Metroraji: Adet aralarının eşit olmaması düzensiz olması.

Gecikmeler: Aktif cinsel yaşamı olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadında görülen adet gecikmelerinin en muhtemel nedeni gebeliktir. İkinci muhtemel neden de herhangi bir şekilde o siklusta ovulasyon (yumurtlama) olmamasıdır. Düzenli adet gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni ise stres veya yaşam değişiklikleri olabilir.
Adet gecikmesinin diğer önemli nedenleri arasında aylık ya da üç aylık korunma iğneleri ya da kola uygulanan hormon çubuklarının içinde bulunan hormonların yan etkileri sayılabilir.
Adet gecikmesi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ara kanamalar: Doğurganlık döneminde sık görülen diğer bir adet düzensizliğidir. En muhtemel neden serviksteki enfeksiyonlardır. Diğer muhtemel nedenler miyomlar ve serviks polipleridir. Spiral kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı, aylık, üçaylık iğneler ve kola uygulanan çubuklar da lekelenme tarzında ara kanamalara neden olabilirler.

Adetin fazla olması (Hipermenore) (Menoraji): En muhtemel neden yumurtlama olmadan gerçekleşen siklustur. Diğer nedenler spiral kullanımı, aylık iğneler, üçaylık iğneler ve kola uygulanan çubuklardır. Farkında olunmayan gebeliğin düşükle sonuçlanması da yanlışlıkla adet kanaması sanılabilir. Adet kanamasının fazla olması hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Adetin az olması (Hipomenore): Adet döneminde görülen kanama miktarı yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. Doğum kontrol hapı kullanımı da adet kanamasını önemli ölçülerde azaltır. Nadiren kürtaj işlemi sonrası rahim iç tabakasında ortaya çıkan yapışıklıklar da az adet görmeye neden olabilir. Adet kanamasının az olması hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sık adet görme (Polimenore): En muhtemel neden hormonal dengesizliktir. Ara kanamalar sıklıkla adet kanaması ile karıştıklarından ara kanamaların muhtemel nedenleri burada da söz konusu olabilir. >> Sık adet görmek hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Seyrek adet görme (Oligomenore): Yumurtlama düzensizliği, stres, tiroid hormon bozuklukları (guatr), prolaktin hormon yüksekliği, bazı hormonal ilaçlar ve doğum kontrol hapları gibi nedenlerle adetler seyrek aralıklarla görülebilir. Bu durum hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak her türlü normalden fazla kanama durumunda vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarındaki muhtemel bir bozukluk mutlaka akla gelmelidir. Bu özellikle ergenlik döneminde muhtemel neden olabilir ve araştırılmalıdır.

Adet düzensizliği nedenleri:
Adet düzensizliğinin çok çeşitli nedenleri olabilir. Bunlardan bazıları ilaç kullanma veya stres, aşırı egzersiz gibi hastalık olmayan çevresel faktörler iken bazıları akut veya kronik hastalıklara bağlı olabilmektedir. En yaygın sebepler şöyle sıralanabilir:
- Hormonal ilaç kullanmak
- Doğum kontrol hapları veya iğneleri
- Polikistik over sendromu
- Menopoz veya menopoza yakın yaşlar
- Korunmak amaçlı normal spiral veya hormonlu spiral uygulanması
- Tiroid hormon bozuklukları (guatr)
- Rahimde miyom veya polip benzeri oluşumlar
- Stres
- Aşırı egzersiz ve aşırı spor yapılması
- Emzirmek, lohusalık dönemi
- Aşırı kilo kaybı veya aşırı kilo almak (obezite)
- Aşırı derecede yetersiz beslenme
- Büyük ameliyatlardan sonra (stres nedeniyle)
- Normal doğum ve sezaryen sonrası ilk yıllar (emzirme nedeniyle)

Adet düzensizliği ne zaman hangi yaşta olur?
Adet düzensizliği en sık yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda görülür. Adet düzensizliği genellikle adet görmeye başladıktan sonraki 1-2 yıl içerisinde başlar, sıklıkla bir kaç sene sürer ve yaşın ilerlemesi ile kendiliğinden düzelir. Yine de genç kızlarda adet düzensizliği olduğunda başka bir sebebi var mı diye doktor muayanesine başvurmak gerekir.
Bunun dışında adet düzensizliğinin sık görüldüğü bir yaş grubu 45-50 arasıdır; bu döenemde menopoz yaklaştığı için adetlerde seyrekleşme veya sıklaşma görülebilir.
Bunların dışında üreme çağındaki kadınlarda da (20-40 yaş arası) adet düzensizliği başlayabilir. Her yaş grubunda görülen sebepler farklılık gösterebilmektedir.

Tedavi:
Adet düzensizliğinin altında yatan bir sebep bulunup bulunmamasına göre tedavi değişir. Bunun için genellikle ilaç tedavisi gerekmekle beraber nadiren ameliyat da (myom, polip vb. durum varsa) gerekebilmektedir. Bazen sadece kişinin yaşam şeklini, beslenmesini, uyku düzenini değiştirmek yeterli olur tedavi için. Aşırı kilolu olanların kilo vermesi faydalı olur. Hastanın kullandığı ilaçlar adet düzensizliğine neden oluyorsa bunları kesmek veya yenileri ile değiştirmek gerekebilir. Halk arasında soğan kürü, incir kürü, otlar, çaylar, kürler, şifalı bitkiler, çörek otu vb. olarak bilinen şeyler tedavide işe yaramaz, aksine kötü yan etkileri olabilir, bu nedenle doktor izni olmadan hiçbir uygulama yapılmamalıdır.

Adet düzensizliğine iyi gelen aktiviteler nedir?
Hastaların sık sorduğu sorulardan bazıları: adet düzensizliğimin tekrarlamaması ve tamamen geçmesi için bundan sonra nelere dikkat etmeliyim, adet düzensizliğine ne iyi gelir, neler yapmalıyım, nasıl geçer...
Öncelikle düzenli bir yaşam şekli, düzeli uyku, düzenli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Geç saatlere kadar uyumadan, az uyku ile düzensiz bir yaşam tarzı, kötü beslenme gibi faktörler adet düzensizliğine yol açabilir. Kişi yaşam tarzını düzene koydukça ve normal kiloda olacak şekilde sağlıklı beslendikçe adet (regl) düzeni de normalleşecektir. Normal derecede egzersiz ve sporun birçok sağlık faydası olduğu gibi adetler açısından da faydası olabilir ancak profesyonel sporcular gibi aşırı egzersiz yapan kişilerde adet düzensizliği meydana gelebilir. Sağlıkla ilgili birçok konunun temelini oluşturan düzenli yaşam adet açısından da önemlidir.

Adet düzensizliği olan kadınlar hamile kalabilir mi?
Hamile kalmaları için başka bir engel veya hastalık yoksa adet (mens) düzensizliği olan kadınlar hamile kalabilir. Adet düzensizliği tek başına çocuk sahibi olmaya engel bir durum değildir. Adet düzensizliğinin nedeni yumurtlama düzensizliği ise bu durum hamile kalmayı bazen zorlaştırabilir. Bu durumda yumurtlama düzenleyici tedaviler verilir ve sonrasında ilişki zamanları planlanarak çiftin kolayca bebek sahibi olması sağlanır.

Adetleri düzensiz olanlarda hamilelik belirtisi ve süresi değişir mi?
Adet düzensizliği olan kadınların hamilelik belirtileri değişiklik göstermez, diğer kadınlar ile aynıdır. Gebelik süresi de her kadın ile aynı sürer. Ancak adet düzensizliği olduğu için son adet tarihini net bilemeyenler olabilir, bundan dolayı gebelik haftası hesaplaması zor olabilir; bu durumda hamilelik haftası bebeğin ultrason ölçümlerine göre hesaplanır.

Ameliyat olduktan sonra adet gecikmesi:
Büyük ameliyatlar hastada hem psikolojik olarak hem hormonal olarak stres durumu yaratır, bu nedenle ameliyattan sonraki ilk aylarda adet gecikmesi veya adet düzensizliği sık görülür. Apandisit ameliyatı, myom ameliyatı, polip ameliyatı, kist ameliyatı, safra kesesi ameliyatı, bel fıtığı ameliyatı, kalp ameliyatı, histeroskopi ve laparoskopi sonrası adet düzensizliği veya gecikmesi meydana gelebilir. Çok kısa süren ufak ameliyatlar hariç hemen her türlü ameliyat ve stres buna neden olabilir. Ameliyat sonrası adet gecikmesi olanlar bunu sadece ameliyata bağlamamalı, özellikle gebelik şüphesi yaratacak cinsel ilişki varsa mutlaka gebelik testi ve başka nedenlerin araştırılması için doktora başvurmalıdır.


İlgili Konular:
- Anormal Uterin Kanamalar
- Hormon Bozukluğu
- Sık Adet Görme
Seyrek Adet Görme
- Geç Adet Olma
- Adet Gecikmesi
- Adet Görememe (Amenore)
- Adet Kanamasının Az Olması
- Adet Kanamasının Fazla ve Uzun Sürmesi
- Normalde Adet Süresi ve Miktarı Ne Olmalıdır?
- Düzensiz Adet Görmenin Zararları
- Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?
Birlikte Yaşayan Kadınların Aynı Günlerde Adet Görmesi


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"