SEYREK ADET GÖRME

OLİGOMENORE
Normalde art arda iki adetin başlangıç günleri arasında en az 24 gün en fazla 38 gün geçmesi gerekir. Bu araların 38 günden fazla sürmesi durumuna seyrek adet görme yani oligomenore denir.

Sebepleri:
Geç adet (regl, mens) görmenin başlıca sebebi yumurtlama olmaması (anovulasyon) veya yumurtlamanın düzensiz olmasıdır (ovulasyon düzensizliği). Normalde adet görmeyi sağlayan yumurtlama sonrası salınan progesteron hormonudur. Yumurtlama olmadığında veya geç olduğunda progesteron çekilmesi de olmayacağı için adet görülmez veya geç görülür.

Yumurtlama dışında hipotroidi (guatr hormonlarının az salgılanması) seyrek adet görmenin nedenlerinden birisidir. Süt hormonun fazla salgılanması (hiperprolaktonemi, galaktore) seyrek adet görmeye neden olan başka bir durumdur. Yine menopoz yaşlarına yaklaşmış olan 45-50 yaşları civarında kadınlarda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak seyrek adet görmeler başlar ve bir süre sonra hiç adet görmeyecek şekilde kesilir.

Aylık veya özellikle 3 aylık korunma iğneleri, adet söktürücü ilaçlar, adet geciktirici ilaçlar, doğum kontrol hapları, adet düzenleyici ilaçlar gibi hormon içeren bir çok ilaç adet gecikmelerine ve seyrek adet görmeye neden olabilir.

Adet görmeye yeni başlayan kızlarda 15-20 yaşları arasında bu tür seyrek adet olma veya tam tersine sık adet olma gibi durumlar çok sık görülür. Çoğunlukla altta yatan bir hastalık bulunmaz ve yaş büyüdükçe adet düzeni kendiliğinden normalleşir.

Doğum yapan kadınlarda emzirmeye bağlı olarak adetler seyrek olabilir, genellikle emzirme bittikten sonra adetler eski düzenli haline gelecektir.

Tedavi:
Tedavi altta yatan nedene göre planlanır. Eğer bir sakınca yoksa adet düzenleyici ilaçlar kullanılabilir. Hasta aynı zamanda çocuk istemi olan bir hasta ise yumurtlama düzenleyici hap veya iğneler ile yumurtlama tedavisi verilebilir. Bitkisel tedaviler, otlar, kürler, çaylar, soğan vb. bitkiler bu konuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi bu tür doğal yöntemler zararlı yan etkiler oluşturabilir. Doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Adetlerin seyrek olması kilo yapar mı?
Adetlerin seyrek veya gecikmeli olması kilo almaya neden olmaz ancak tam tersi olabilir; yani aşırı kilolu olmak adetlerin seyrek olmasına neden olabilir. Aşırı kilolu veya obez olmak yumurtlama düzensizliği ve adet düzensizliğine neden olabilir.

Spiral seyrek ve gecikmeli adet görmeye sebep olur mu?
Doğum  kontrolü amaçlı uygulanan normal spiraller veya bakırlı spiraller seyrek adet görmeye neden olmaz . Ancak hormonlu yani progesteron içeren spiraller adetlerin seyrek olmasına hatta bazen adet görememeye neden olabilir.

Adetlerin seyrekleşmesi hamilelik belirtisi mi?
Adetlerin seyrekleşmesi hamilelik belirtisi veya gebe kalınacağı anlamına gelmez. Adet gecikmesi olduğunda gebelik şüphesi vardır ancak adetlerin seyrek olması gebelik olduğu veya olacağı hakkında bir fikir vermez.

adet görmek, mens görmek, regl görmek
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

İlgili Konular:
- Geç Adet Olma
- Adet Kanamasının Az olması
Adet Düzensizliği
- Sık Adet Görme
- Amenore (Adet Görememe)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"