POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ

Polikistik over sendromunda (PKO, PCOS) aşağıdaki belirtilerden biri veya bir kısmı bulunabilir, her hastada bu belirtilerin hepsi birden bulunmaz.
- Seyrek adet görme, adet gecikmeleri, adet düzensizliği: Polikistik over sendromu hastalarında adetler çok nadiren düzenli olabilir ancak çoğunlukla 40-60 gün arayla seyrek adet görmeler, bazen 2-3 ay veya daha uzun süre adet olamama vardır. Yılda 10 kereden az adet PKO'da seyrek adet görmeyi (oligomenore) tanımlamak için yeterlidir. Bu seyrek adet görmeler ve yumurtlama düzensizlikleri nadiren aşırı kanamaya da sebep olabilir. (Yumurtlama olmaması (anovulasyon) sonucunda rahim içerisini fazla kalınlaşır.)
- Diğer sık görülen bir belirti aşırı tüylenme, kıllanma artışıdır. Özellikle yüzde sakal bölgelerinde, çenede, göğüzlerde, göbek bölgesinde aşırı tüylenme mevcuttur. Esmer tenli bayanlarda az miktarda tüylenme genellikle normal kabul edilir, bu kadarı aşırı tüylenme ve polikistik over lehine yorumlanmamalıdır.
- Şişmanlık: Polikistik over hastaları her zaman şişman olmak zorunda değildir ancak genellikle şişmanlardır. Şİşmanlık polikistik overdeki bütün şikayetleri arttırıcı yönte ters etki gösterir bu nedenle polikistik over tedavisinde öncelikle şişmanlığı ortadan kaldırmaya çalışmak gerekir.
- Sivilce (akne), yağlı cilt, akantozis nigrigans denilen cilt bulgusu
- Hamile kalamama veya geç kalabilme.
- Yumurtlama düzensizliği, yumurtlama olmaması (anovulasyon)

Polikistik over sendromunda bulgular:
- Yumurtalıklarda fazla miktarda ufak kistler görülmesi (polikistik görüntü) her zaman olmazsa olmaz bir kural değildir ancak çoğunlukla mevcuttur.
- Kanda testosteron ve diğer androjen hormal türevlerinde artış saptanabilir. (Her zaman değil.) Serbest testosteron, DHEA-SO4 artar, SHBG (seks hormon bağlayıcı globulin) azalır.
- Kan şekeri yüksekliği (diabet) saptanabilir, kanda insülin seviyesinde artış saptanabilir.
- Kanda LH hormonunda yükselme saptanabilir. LH/FSH oranında artma saptanabilir.


İlgili Konular:
Polikistik Over Sendromu
Polikistik Overde Adet Gecikmesi ve Adet Düzensizliği


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"