HAMİLELİKTE KARINDA SERTLİK VE KASILMALAR

GEBELİKTE KARINDA SERTLEŞME VE KASILMA
Karında sertleşme ve kasılma benzeri şikayetler hamileliğin son aylarında sıklıkla rastlanan şikayetlerdir. Anne adayı bazen karnının "taş gibi" sertleştiğini ifade eder, bazen daha hafif olabilir. Bunlara kasık ağrısı da eşlik edebilir. Özellikle 6. aydan sonra doğuma kadar olan dönemde anne adayı karnında zaman zaman sertleşme hissedebilir, ellediğinde karnının tahta gibi sertleştiğini hissedebilir. Bu durumun nadiren olması sakıncalı değildir ancak gün içerisinde sık sık tekrarlaması erken doğum belirtisi olabilir. Bu nedenle karında gün içerisinde sık sık sertleşme varlığında mutlaka doktora başvurulması gerekir. Kasılmalar nadir osla bile bunlara eşlik eden lekelenme, kanama, su gelmesi, bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması, ishal, idrar yaparken yanma, ateş gibi şikayetler varsa yine de mutlaka acilen doktora başvurulması gerekir.

Doktor muayenesinde elle muayene ve gerekirse NST aleti ile yapılan kontraksiyon (kasılma) ölçümünde bu kasılmaların gerçek bir erken doğum kasılması mı yoksa yalancı doğum sancıları mı olduğu anlaşılır.

Yalancı doğum sancıları hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bunlar sakıncalı olmayan her hamileliğin son aylarında yaşanabilen düzelsiz kasılmalardır. Herhangi bir tedavi gerektirmezler. Eğer kasılmaların gerçek kontraksiyonlar yani erken doğum tehtidine bağlı olduğu düşünülürse buna yönelik tedavi verilebilir.

hamilelikte karında sertlik ve kasılma
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

İlgili Konular:
- Gerçek ve Yalancı Doğum Sancıları
- Gebelikte Karın ve Kasık Ağrısı
- Erken Doğum


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"