Çiftlerin bir kısmı evlenir evlenmez çocuk sahibi olmaya karar verirler, bir kısmı da evlendikten bir süre sonra çocuk sahibi olmaya karar verirler. Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlilerini madde madde sıralamak gerekirse:
- Doktorunuza hamile kaldıktan sonra değil, hamile kalmaya karar verdiğinizde başvurmalısınız. Size gebelik hakkında, gebeliğe hazırlık döneminde dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgiler verilecektir. Gebelik öncesi bazı tahliller yapılacaktır.
- Gebelik planlayan her çiftin bebekte nöral tüp defekti denilen anomalilerin önlenmesi için gebe kalmadan önce folik asit vitamini kullanmaya başlaması gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgiye buraya tıklyarak ulaşabilirsiniz.
- Hamile kalmanızı kolaylaştırmak için yumurtlama günlerine yakın günlerde ilişkiye girmelisiniz. Hamile kalmayı kolaylaştıran faktörler konusunda detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Her an hamile kalma ihtimalinizi göz önünde bulundurarak gebeliğe zarar verebilecek ilaçları kullanmamaya dikkat etmeniz gerrekir. Doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmamanız gerekir.
- Benzer şekilde röntgen (radyasyon) alanlarında bulunmamalısınız.
- Benzer şekilde röntgen (radyasyon) alanlarında bulunmamalısınız.
- Sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınız varsa bunları gebeliğe hazırlık ve gebelik döneminde (hatta mümkünse tamamen) bırakmanız gerekir.
- Yeni evli bir çift iseniz evliliğinizin 1 yılı dolmadan "neden hala gebelik oluşmadı" şeklinde kaygı ve stresten uzak durmanız gerekir. Stres ve kaygı hamilelik isteyen bir çift için zarar getirecektir. Çiftlerde hamilelik oluşması için normalde beklenen süre 1 yıldır (aralıksız 12 ay korunmasız düzenli cinsel ilişki)
- Gebelik oluşması için ideal cinsel ilişki sıklığı haftada 2 keredir.
- Düzenli egzersiz ve spor gebelik öncesinde kendinizi hem fiziksel hem psikolojik olarak iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca gebelikten önce bu tür aktivitelerde bulunmak gebelik sırasında egzersiz yapmanızı kolaylaştıracaktır.
- Aşırı kilolarınız varsa hamileliğe hazırlık döneminde bunlardan bir diyetisyen yardımıyla kurtulmanız size gebelik ve doğum konusunda fayda sağlayacaktır.
- Yaşınız 35'ten büyükse hamile kalma potansiyelinizin (over rezervi) değerlendirilmesi için bir kadın doğum uzmanına başvurmanız önerilir. Hamileliğin oluşması için ve doktorunuza başvurmanız için daha genç yaşlarda olduğu gibi 1 yıl beklememelisiniz.
- Hipertansiyon, diyabet, guatr, anemi veya başka bir sistemik hastalığınız varsa bunlarla ilgili doktorunuza tekrar başvurmalısınız ve gebeliğe hazırlık döneminde ve gebelik süresince planlanacak tedavileri görüşmeniz gerekir. Örneğin bazı ilaçlarınızın değiştirilmesi gerekebilir.
- Hamileliğe hazırlık döneminde dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Hamileliğe münkün olduğunca normal bir kiloda başlanmalıdır. Aşırı kalori alımı sonrasında gelişecek obezite gebelik döneminde bazı sıkıntıları beraberinde getirecektir.
- Hamilelik dönemi ile ilgili şimdiden bilgiler edinmeniz faydalı olacaktır, bunun için hamile kalmayı beklememelisiniz. Bu konularda ayrıntılı bilgilere (hamileler için başlıca bilgiler) buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Hamilelik dönemi ile ilgili şimdiden bilgiler edinmeniz faydalı olacaktır, bunun için hamile kalmayı beklememelisiniz. Bu konularda ayrıntılı bilgilere (hamileler için başlıca bilgiler) buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İlgili Konular:
- Hangi Günlerde Hamile Kalmam Daha Kolay Olur?
- Hamile Kalmayı Kolaylaştırmak İçin Yapılması Gerekenler
- Hamile Kalmayı Zorlaştıran Faktörler
- Yumurtlama Tarihinizi Hesaplayın
- Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler
Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı