HAMİLELİKTE ŞEKER HASTALIĞININ (DİYABET) BEBEK ÜZERİNE ETKİLERİ, ZARARLARI

Diyabet yani şeker hastalığı ister hamilelikten önce başlamış olsun ister hamilelik sırasında başlamış olsun anne ve bebek açısından bir takım riskler getirir. Diyabetik hastalarda şeker düzeyleri hamilelik boyunca ne kadar düzgün seyrederse bu riskler o kadar azalır. Hamilelik sırasında başlayan şeker hastalığında (gestasyonel diyabet, GDM) risk hamilelik öncesinde başlayan şeker hastalığına göre daha düşüktür. Diyabetik annelerin gebeliklerinde preeklampsi (yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi) ve düşük, erken doğum gibi durumlar normal gebeliklere göre daha sık görülür.

Gebelikte önce başlayan diyabetik hastalarda bebekte bazı anomalilerin görülme riski artar. Ancak gebelikte başlayan gestasyonel diyabet (GDM) bebekte anomalilere neden olmaz veya çok hafif ilgili olabileceği konusunda şüpheli araştırmalar vardır. (kaynak)

Gebelikten önce veya gebelik sırasında başlayan diyabete bağlı olarak makrozomik (normalden iri) bebek gelişmesi ve buna bağlı normal doğumun mümkün olmaması, sezaryen gerekmesi gibi riskler artabilir.

Gebelikten önce var olan diyabet hastalarında gebelikten hemen önceki bir kaç ay ve gebelik boyunca şeker düzeyleri ne kadar normal seyrederse bebekte anomali gelişme riski o kadar azalır. Şeker düzeyleri yüksek ve kontrolsüz olan gebeliklerde risk artar. Bu nedenle HbA1C ve glikoz takipleri çok önemlidir.

Diyabetik gebeliklerde bebekte artan riskler:
- Doğumdan hemen sonra solunum sıkıntısı (respiratuar distres)
- Bebeğin iri olması (makrozomi)
- Daha nadiren bebeğin normalden küçük olması (SGA)
- Bebekte doğumdan sonra hipoglisemi (şekerin düşmesi), polisitemi, hipokalsemi, hiperbiluribinemi (sarılık)
- Kalp anomalileri (VSD, TGA, kardiyomyopati...)
- Beyin ve santral sinir sistemi anomalileri (Anensefali, spina bifida, kaudal displazi)
- Böbrek anomalileri
- Sindirim sistemi anomalileri
- Kulak anomalileri


İlgili Konular:
Gebeliğe Bağlı Şeker Hastalığı (Gestasyonel Diabet)


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"