BOŞ GEBELİK TEDAVİSİ VE KÜRTAJ

Boş gebelik (halk arasındaki diğer adı su gebeliği) tedavisinde kullanılan herhangi bir ilaç yoktur. Hastada boş gebeliğe bağlı kanama olsa da olmasa da tedavi en sık olarak kürtaj yöntemi ile yapılır.  Lokal veya genel anestezi ile uygulanan kürtaj yöntemiyle boş gebelik kesesi alınır. Boş gebeliklerde (anembriyonik gebelik, blighted ovum) gebelik kesesi küçük olur, bu nedenle kürtaj işlemi genellikle kısa (5-10 dakika) sürer.

Boş gebelik tedavi edilmezse ne olur?
Kürtaj ile gebelik kesesi alınmaz ise kese daha fazla büyüyebilir ve ilerleyen günlerde aşırı kanamaya neden olabilir. Gebelik kesesi rahimin içerisinde kendi kendine yok olamaz. Gebelik kesesi alınmazsa tamamı veya kalan parçaları rahmin içerisinde yapışıp kalacaktır, bunlar da kanama ve enfeksiyon kaynağı olabilecektir. Kanama ve enfeksiyon hem hastanın hayatını tehlikeye sokabilir hem de ileride tekrar hamile kalmasını zorlaştırabilir.

Nadiren hasta doktora başvurmadan önce gebelik kesesini kanama ile düşürmüş olabilir veya hasta kürtaj olmayı istemediği için kendi kendine düşürmek isteyebilir. Bu şekilde gebelik kesesinin düşmesi nadiren mümkün olabilir ancak aşırı kanama, enfeksiyon, rahim içerisinde parçası kalma gibi riskler mevcuttur.

Boş gebelikte kürtaj yapılması tekrar hamile kalmayı engeller mi?
Hayır, engellemez. Boş gebelik için yapılan kürtaj işlemi aynen diğer nedenlerle yapılan kürtaj işlemi gibidir ve çoğunlukla daha kısa sürer. Çok olağan üstü bir komplikasyon gelişmediği sürece kürtaj yapılması hastanın ileride hamile kalmasını engelleyen bir işlem değildir.





İlgili Konular:
- Boş Gebelik
Boş Gebelik Nedenleri
Boş Gebelik Belirtileri
- Kürtaj


Bu sitedeki yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz: Yasal uyarı



UYARI: Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yazıların her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz. devamı >>

"Gebelik ve kadın hastalıkları konusunda ayda 1 milyondan fazla ziyaretçi sayısı ile en çok tıklanan, en geniş içerikli site"